Duitse tv-zenders stoppen nu echt met de Tour

In 2007 stopten ze al eens halverwege de Tour de France met de live-verslaggeving, maar vanaf volgende zomer gaan de Duitse tv-zenders ARD en ZDF het evenement helemaal niet meer live uitzenden.

Van onze verslaggever Bas Timmers

'Door de recente dopinggevallen is de sportieve waarde van de Tour de France aanzienlijk gereduceerd', meent ARD-voorzitter Fritz Raff. Verslaggeving op een publiek kanaal is volgens hem daarom binnen afzienbare tijd niet meer te rechtvaardigen. Sat1, dat in 2007 nog de live uitzendingen overnam van de omroepen, liet weten dat niet nog een keer te willen doen.

De publieke belangstelling zou volgens een woordvoerder te gering zijn. De wielersport won in Duitsland het laatste decennium aanvankelijk enorm aan populariteit vanwege de successen van de T-Mobile-ploeg, met onder anderen Jan Ullrich en Erik Zabel.

Later bleek dat die resultaten vooral door stelselmatig epo-gebruik behaald werden, al is Ullrich altijd blijven ontkennen. Tijdens de Tour van 2007 werd bekend dat T-Mobile-coureur Patrik Sinkewitz betrapt was op testosterongebruik. Voor het bedrijf was dat aanleiding te stoppen met sponsoring.

De afgelopen weken werden Stefan Schumacher en Bernhard Kohl, twee coureurs van het Duitse Gerolsteiner-team, betrapt. Kohl raakte daardoor zijn derde plek in de Tour 2008 kwijt.

Samen met de comeback-plannen van (de nooit betrapte) Lance Armstrong en zondaar Alexander Vinokoerov was dat aanleiding voor ARD en ZDF om de uitzendingen te schrappen.

Ook de Ronde van Duitsland zal volgend jaar niet plaatsvinden. Vanwege de vele dopingaffaires in de wielersport denkt de organisator niet voldoende sponsoren te vinden om het budget rond te krijgen, maakte de organisator donderdag bekend.

De NOS is niet van plan het Duitse voorbeeld te volgen, vertelt algemeen directeur Gerard Dielessen. 'Ons standpunt is dat we verslag doen van de wedstrijd én de dingen daar omheen, inclusief doping. Dat is niet veranderd.'

Hij vindt het niet aan de NOS om te oordelen of de wielersport nog geloofwaardig is. 'Je ziet dat de UCI en de ASO alles doen om doping uit te bannen. Het is aan de kijker om te oordelen. En je ziet dat er nog steeds grote interesse is voor het spektakel.'

Meer over