Duitse 'reserves' bijna nonchalant langs Mexico en naar finale Confederations Cup

Duitsland II voetbalde bij vlagen als Duitsland I en speelt zondag de finale van de Confederations Cup tegen Chili. Als om aan te geven hoe breed de toplaag is van het Duitse voetbalarsenaal, zo permitteerden de 'reserves' van bondscoach Löw zich zelfs nonchalance nu en dan, nadat de Mexicanen in de halve eindstrijd al na acht minuten op forse achterstand waren gezet. Uitslag in Sotsji: 4-1.

Willem Vissers
Duitse spelers vieren treffer in de halve finale van de Confederations Cup tegen Mexico. Beeld afp
Duitse spelers vieren treffer in de halve finale van de Confederations Cup tegen Mexico.Beeld afp

Duitsland - Chili, herhaling van een groepsduel, is zondag dus de finale van het oefentoernooi voor het WK van 2018 in Rusland. Oftewel: de wereldkampioen van 2014 tegen het land dat twee jaar op rij de Zuid-Amerikaanse titel greep (2015, 2016) door na strafschoppen te winnen van Argentinië. In de groepsfase was Chili beter, zeker voor rust. Duitsland is gegroeid in het toernooi.

Bondscoach Joachim Löw liet zich deze week ontvallen dat hij geniet als zelden tevoren, om met deze gemiddeld jonge ploeg te werken. Het zal niet meevallen om volgend jaar uit al die beschikbare topspelers een WK-selectie te formeren. Een luxeprobleem in het kwadraat. Waar het ene land al blij is één topelftal te kunnen opstellen, is bij het buurland de officieuze B-ploeg bijna een spiegel van het A-elftal, hoewel dat een beetje overdreven gesteld is.

Genot

Duitsland zien voetballen, is tegenwoordig meestal een kwestie van genot. Een elftal vol zelfvertrouwen, aanvalslust, technisch, tactisch en fysiek vermogen, sportief ook en ontspannen, al was het wat erg ontspannen na de vroege voorsprong. Het lijkt alsof Duitsland geestelijk onafhankelijk van het resultaat acteert. Eerst voetballen, dan komt het resultaat vanzelf, terwijl het resultaat vroeger het heiligdom was van het Duitse spel.

Oh Duitsland, heerlijk voetballand, met een financieel gezonde competitie als de Bundesliga, al wordt Bayern München dan gemiddeld iets te gemakkelijk kampioen voor het goede. Hoe kan dat toch, dat het voetbal van de nationale ploeg de liefhebbers van pure schoonheid op de banken heeft gekregen sinds de kentering in 2000, toen het dieptepunt was bereikt bij het EK in Nederland?

De Duitse bondscoach Joachim Löw. Beeld afp
De Duitse bondscoach Joachim Löw.Beeld afp

De verhalen zijn divers. Ze gaan over de betere opleiding van trainers, voor de kansen die ook andere types dan voormalige topvoetballers krijgen op de trainersschool. Ze gaan over de andere, meer op techniek gerichte opleiding van voetballers. Het aanbod van toppers, ook dankzij de multiculturele samenleving, is zo groot dat Löw het aandurfde om onder anderen Neuer, Hummels, Boateng, Khedira, Kroos en Müller een keer rustig thuis te laten. Hun vervangers zijn niet eens allemaal piepjong, maar ze zijn in elk geval goed, mannen als Henrichs, Stindl, Goretzka, Werner, Rüdiger en Rudy.

Duitsland stond na acht minuten al met 2-0 voor, door twee treffers van middenvelder Leon Goretzka van Schalke, die wordt begeerd door menig topclub. Eerst scoorde hij met een geplaatst schot, na een lage voorzet van Henrichs. Daarna rondde hij beheerst af na een slim dieptepassje van Werner, een spits met een Gerd-Müllerachtig instinct. Die vroege 2-0 was op zich jammer voor de wedstrijd. De Mexicanen, al jarenlang wachtend op de doorbraak naar de absolute top van het wereldvoetbal, zijn goede voetballers, maar ze scoren niet zo gemakkelijk, hetgeen ook bleek bij kansen voor Giovanni Dos Santos en Javier Hernandez voor rust.

PSV-aankoop

In de tweede helft was het onder meer uitkijken naar invaller Hirving Lozano, de spectaculaire zomeraankoop van PSV. Hij liet best een paar mooie acties zien, zoals de voorzet waaruit Jimenez tegen de lat kopte, maar het Mexicaanse spel was bijna kansloos en de Duitsers consolideerden met iets te veel gemak hun voorsprong. Werner maakte zelfs 3-0, na een steekpass van aanvoerder Draxler en het voorzetje van Hector. Ajacied Younes mocht ook weer tien minuten meedoen, en hij scoorde met een diagonaal schuivertje in de slotminuut, vlak na de schitterende vrije trap van Fabian, waardoor Duitsland ook in zijn vierde duel de nul niet kon houden.

Zo bereikten de Duitsers twee internationale finales binnen drie dagen. De ploeg van voormalig spits Stefan Kuntz won dinsdag de halve eindstrijd van het EK voor spelers tot 21 jaar na strafschoppen van Engeland. Duitsland was speltechnisch veel beter geweest. Kuntz sprak na afloop vooral over de dominantie van zijn ploeg. Met name daarop was hij trots. Die andere kijk hoort allemaal bij het Duitse voetbal anno 2017.

Amin Younes maakt de 4-1 voor Duitsland. Beeld afp
Amin Younes maakt de 4-1 voor Duitsland.Beeld afp
Meer over