Duitse bank eist 345 miljoen van F1-topman Ecclestone

De Duitse bank BayernLB wil 345 miljoen euro krijgen van Formule 1-topman Bernie Ecclestone. Volgens de bank zou Ecclestone in 2006 bankier Gerhard Gribkowsky hebben omgekocht, opdat die een aandelenpakket van de bank in de Formule 1 zou verkopen aan de door Ecclestone aangeduide investeringsmaatschappij CVC Capital Partners. Die verkoop vond ook plaats, voor een volgens de bank veel te laag bedrag van 840 miljoen dollar (687,1 miljoen euro).

null Beeld afp
Beeld afp

In augustus stond de 84-jarige Ecclestone in München terecht voor de feiten. De bejaarde Brit riskeerde toen een celstraf van tien jaar, maar trof uiteindelijk een minnelijke schikking met het Duitse gerecht. Het kostte de miljardair 100 miljoen dollar (74,64 miljoen euro).

44 miljoen zwijggeld
Ecclestone herhaalde zelf meermaals dat hij niets verkeerd heeft gedaan. De F1-topman gaf wel toe Gribkowsky te hebben betaald, maar beweerde dat hij de 44 miljoen dollar (35,99 miljoen euro) als zwijggeld gaf, omdat hij zich 'bedreigd voelde'. Volgens Ecclestone dreigde Gribkowsky er immers mee om naar de belastingsdienst te stappen en er valse verklaringen af te leggen.

Na de verkoop van de aandelen had BayernLB een bedrag van 41 miljoen dollar (33,57 miljoen euro) betaald aan Ecclestone voor zijn rol als tussenpersoon. En omdat ook de verkoopprijs van de aandelen volgens de bank te laag lag, eist ze nu 345 miljoen euro van de Brit.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld photo_news
Beeld photo_news
Meer over