Duel in halve finale vormt weerzien van goede bekenden

Clarence Seedorf en Roberto Carlos zijn 'gabbers'. Tijdens trainingskampen delen ze een kamer, op de computer speelden ze al talloze malen Nederland - Brazilië, met wisselend resultaat....

Van onze verslaggever

Willem Vissers

AIX EN PROVENCE

Voetballers zwermen uit over Europa en topclubs zijn verzamelplaatsen van internationals. Zo zijn Real Madrid en AC Milan vertegenwoordigd bij alle vier landen in de halve finales.

Bij Real Madrid spelen Clarence Seedorf (Nederland), Roberto Carlos (Brazilië), Christian Karembeu (Frankrijk) en Davor Suker (Kroatië). Bij AC Milan zijn dat Patrick Kluivert (Nederland), Leonardo (Brazilië), Marcel Desailly (Frankrijk) en Zvonimir Boban (Kroatië).

Nederland - Brazilië is een ontmoeting van bekenden. Seedorf speelt in het dagelijks leven samen met Roberto Carlos en trekt ook buiten het veld veel met de kanonnier op. Hesp en Reiziger (Barcelona) zijn clubgenoten van Rivaldo en Giovanni, Kluivert van Leonardo en Winter (Inter) van Ronaldo. De Braziliaanse ster was in zijn eerste Europese jaren bij PSV bovendien ploeggenoot van Jonk, Zenden, Stam, Numan en Cocu.

Dick Advocaat kon vertederend vertellen over Ronaldo, hoe de jonge aanvaller in de bus naast zijn trainer kwam zitten en zijn hoofd op diens schouder legde, als een kind dat om aandacht vraagt.

Jonk herinnert zich Ronaldo nog maar al te goed. 'Hij is geniaal. Een momentenvoetballer, die soms verschrikkelijk lui was.'

'Ik dacht wel eens bij een bepaalde actie: kan dit eigenlijk wel? Hij deed alles op intuïtie en was bij PSV fysiek al verschrikkelijk sterk. De manier waarop hij passeerde, waarop hij zich soms tussen tegenstanders doorwurmde, was zo gemakkelijk.

'Soms werd je moe van hem, als hij weer eens vergat mee te verdedigen. We speelden met een vast systeem waarin ook de spitsen defensief moesten meedoen. Ronaldo bleef dan gewoon staan na een actie. Later werd dat beter.

'De druk op hem tijdens het WK is ongelooflijk groot. Hij moet natuurlijk topscorer worden, terwijl altijd twee of drie man bij hem zijn om hem af te stoppen.'

De rol van uitblinker bij de Brazilianen is overgenomen door Rivaldo die, en dat is frappant, een jaar geleden de leemte die Ronaldo bij Barcelona achterliet moest opvullen. Trainer Louis van Gaal kocht hem voor 50 miljoen van Deportivo La Coruna.

Van Gaal trok ook doelman Ruud Hesp aan. Hesp, voordien gewend aan het niveau van Roda JC, vergaapte zich geregeld aan Rivaldo. 'Afgezien van het feit dat hij alles met de bal kan, heeft hij een verschrikkelijk goed overzicht. Hij is een van de weinigen die al tijdens het lopen ziet waar de bal naartoe moet.

'In het begin kreeg Rivaldo veel kritiek, maar na de winterstop heeft hij fantastisch gespeeld. Hij, Figo en Luis Enrique maakten toen het verschil in de titelstrijd.

'Onze Brazilianen zijn ook leuke gasten. Ik zit vaak bij ze aan tafel en ze zijn supernormaal, terwijl ik vooral in het begin toch tegen ze opkeek.'

Boudewijn Zenden is precies vijf weken ouder dan Ronaldo en beiden debuteerden ongeveer gelijktijdig bij PSV. Ze konden het goed met elkaar vinden, door hun leeftijd en hun spel.

'Ronaldo is onberekenbaar en beiden hielden we van gekke dingen doen in het veld. Ik praatte een beetje Spaans en een beetje Italiaans. Als ik alles aan elkaar plakte, konden we redelijk met elkaar praten. Het is heel logisch dat hij zich afschermt. Anders is het leven voor hem niet meer bij te houden.

'Op het veld gaf ik veel voorzetten waaruit hij scoorde. Bij Inter heeft hij geroepen dat de club mij moest halen. Dat vond ik mooi.'

Meer over