Dublin voor even belangrijkste fietsstad van de wereld

Het sproetige gezicht van Jan Ullrich is nog niet gesignaleerd in de straten van Dublin, maar de Tour de France heeft de inwoners van de Ierse hoofdstad al in zijn greep....

Van onze verslaggever

Mark van Driel

DUBLIN

In sommige kranten wordt de Tour genoemd als een evenement dat in belang niet onderdoet voor het bezoek van de paus aan het katholieke land. De cijfers spreken wat de Ieren betreft boekdelen. In het kielzog van de 189 coureurs komen 1500 Tour-medewerkers naar Dublin en naar schatting duizend journalisten. En met dank aan twaalf helikopters en vier vliegtuigen kunnen wereldwijd 900 miljoen televisiekijkers de proloog en twee etappes in Ierland meebeleven.

Bij gebrek aan jong wielertalent dat kan schitteren in de Tour hebben de Ieren hun oude helden van stal gehaald. Portretten van oud-winnaar Stephen Roche in yellow jersey sieren de kranten en etalages; ter ere van de nog altijd tanige Sean Kelly is een bijna drie uur durende video samengesteld met hoogtepunten uit zijn loopbaan; en ook de Ierse wielerpionier Seamus Elliot is niet vergeten. Bij wijze van herdenking passeert de tweede etappe de plek waar hij begraven ligt.

Ook buiten de kringen van sportliefhebbers geniet de Tour belangstelling. Het befaamde Trinity College, de universiteit waaraan schrijvers als Oscar Wilde en Samuel Beckett ooit studeerden, heeft deze week een studiedag gewijd aan heroiek in Franse en Ierse sport.

En in de hippe wijk Temple Bar is een fototentoonstelling over wielerfotografie, naast exposities over Afrikaanse kunst en avantgarde cinema. Ook hier duikt het jongenshoofd van Roche op, temidden van legendarische Tour-winnaars als Hinault en Indurain. Kelly - ook in de gele trui, maar van de Ronde van Ierland - is zwoegend op een foto te zien naast Joop Zoetemelk.

Uiteraard is de komst van de Tour niet alleen een cultureel festijn. Ook de commercie komt aan zijn trekken. Althans, dat beloven de Ieren die de Tourleiding tot een oversteek hebben bewogen. De investering van ongeveer vijf miljoen gulden zal ruimschoots worden terugverdiend, beweren zij. De opbrengsten uit toerisme zullen volgens de organisatoren oplopen tot 75 miljoen gulden.

Die - nauwelijkse gemotiveerde - schattingen worden niet door elke Dubliner geslikt. De middenstand moppert dat ze juist inkomsten derft omdat de binnenstad twee dagen zal worden afgesloten voor de proloog en de eerste etappe. Reisagenten klagen dat toeristen de dupe worden van de wielerkaravaan die op maandagnacht vertrekt van het Zuid-Ierse Cork naar het Franse Roscoff. De vliegtuigen met renners en begeleiders krijgen voorrang, omdat er een etappe voor de volgende dag staat gepland.

Die reis van Ierland naar Frankrijk levert overigens niet alleen moeilijkheden op voor toeristen. Omdat het aantal beschikbare plaatsen in de vliegtuigen die de Tourorganisatie ter beschikking stelt te gering is, zien sommige wielerploegen zich gedwongen om extra personeel in te zetten.

Zo stuurt de Rabobank-ploeg een extra materiaalwagen en twee masseurs naar Roscoff. Zij moeten de renners preparen voor de volgende etappe, terwijl het overgrote deel van de karavaan per boot een veertien uur durende boottocht maakt. De Tourorganisatie heeft deze oversteek bij de Ieren in rekening gebracht, naar verluidt tegen betaling van anderhalf miljoen gulden.

De lichte tegenstand van middenstanders en reisorganisaties weegt dan ook nauwelijks op tegen de problemen die de Ieren, met nadrukkelijke steun van oud-winnaar Roche, al hebben overwonnen om de Tour te mogen ontvangen. De startplek voor de proloog wordt zonder aarzeling in gereedheid gebracht; Dublin wordt de fietsstad van de wereld.

Tijdelijk, dat wel. Want uit de strenge bordjes op de hekken van de universiteit en de nationale bank, het decor van de start van de proloog, spreekt weinig warmte voor de fietser: Bicycles will be removed.

Meer over