Nieuws

Drie tips binnen na uitzending over roofoverval bij familie PSV-spits Zahavi

Bij de roofoverval in de woning van PSV-aanvaller Eran Zahavi zijn begin mei diverse sieraden, drie Rolex-horloges en een bedrag aan contant geld buitgemaakt. De overval duurde een half uur. Dat werd dinsdag bekend in het tv-programma Opsporing Verzocht.

PSV-spits Zahavi tijdens de wedstrijd van woensdag tegen Go Ahead Eagles. Beeld Pro Shots / Niels Boersema
PSV-spits Zahavi tijdens de wedstrijd van woensdag tegen Go Ahead Eagles.Beeld Pro Shots / Niels Boersema

Van de daders is een compositietekening gemaakt en er zijn camerabeelden waarop ze van en naar het huis in de Amsterdamse wijk Buitenveldert fietsten getoond.

De Israëlische PSV-aanvaller was tijdens de overal onderweg naar een uitwedstrijd, maar zijn gezin was wel thuis. Bekend werd dat de vrouw van Zahavi in hun huis mishandeld werd door de daders onder toeziend oog van hun drie kinderen (in de leeftijd van zes en acht jaar) en een vriendje.

Nasleep

Zahavi vertelde zaterdag in de Volkskrant uitgebreid over de emotionele nasleep van de overval. Zijn vrouw wilde eigenlijk direct vertrekken uit Nederland, zijn kinderen hadden paniekaanvallen als er iemand aanbelde. Toch besloten ze te blijven zodat Zahavi bij PSV kon blijven voetballen. Ze kregen bij de verwerking tijdelijk professionele hulp.

Via Opsporing Verzocht kwamen er veel details van de roofoverval naar buiten. De twee daders kwamen op de fiets naar de woning, een van hen was verkleed als postbezorger. Mevrouw Zahavi beschreef het als volgt aan de politie: ‘Toen ik de deur opendeed duwde de eerste dader mij meteen naar binnen, tegen de muur aan. Achter hem kwam een andere jongen met een vuurwapen.’

Geslagen

De mannen bedreigden en sloegen haar, knipten haar haar af. Ook de kinderen kwamen oog in oog met de daders te staan. Mevrouw Zahavi probeerde dit te voorkomen, toen de daders naar boven wilden gaan, en zei uiteindelijk: ‘Mijn kinderen zijn boven. Verwond ze alsjeblieft niet.’ Maar de overvallers gingen toch, zo vertelde een woordvoerder van de politie in de uitzending, en een van de jonge kinderen werd zelfs onder schot genomen.

Daarna werden ze allemaal vastgebonden, waarbij de kinderen moesten toezien hoe mevrouw Zahavi in paniek was, meerdere malen met een vuurwapen werd bedreigd en geslagen en hoe haar haar werd afgeknipt om haar maar zover te krijgen om te vertellen waar sieraden en horloges lagen.

Een van de daders liet zijn mondkapje achter. Dna op dat mondkapje en op de twee fietsen die de daders gebruikten heeft nog niets opgeleverd. Verder had een van de daders een oortje in en werd hij, volgens het slachtoffer, duidelijk geïnstrueerd. Waarschijnlijk waren er dus een of meerdere handlangers. Politie Eenheid Amsterdam meldde na de uitzending via Twitter dat er al drie tips binnen waren.

De familie Zahavi woont nog steeds in hetzelfde huis waar met hulp van PSV nu een geavanceerd alarmsysteem hangt, vertelde Zahavi aan de Volkskrant. ‘Maar aan je gevoel kan niemand iets veranderen. Ik denk dat ze zich nooit zo veilig zullen voelen als vroeger.’

Meer over