Drie man op het podium en één onvindbare Duitse

Toen de Jan Knippenberg Memorial al lang en breed was afgelopen moest een van de acht lopers, een olijke Duitse, Anke Drechler, zich nog ergens op het strand tussen Den Helder en Hoek van Holland bevinden....

Wim-Bart Knol hoopt dat de Jan Knippenberg Memorial over tien jaar een klassieker is. Van hem zouden meer eenzamen aan de start mogen verschijnen. Maar de lichte tegenstrijdigheid in die wens erkent hij ook. Het moet geen marathon van Rotterdam worden, geen halve marathon van Egmond. Bijna veertien uur alleen zijn, ploegen door het zand, voortdurend in de nabijheid van die nooit versagende zee, de invallende duisternis, de nacht en de opkomende zon en nooit houdt het hoofd op met denken. Dat is lopen zoals Jan Knippenberg deed.

Knippenberg werd geboren onder de vuurtoren van Hoek van Holland, hij woonde onder de vuurtoren van Texel en hij overleed onder de vuurtoren van Den Helder. Auteur van het boek De mens als duurloper. Historicus, leraar geschiedenis, verhalenverteller. Leerlingen liepen zaterdag ter nagedachtenis een estafette. Het vertrek, bij het Napoleontisch Fort Kijkduin in Den Helder. Mooi eerbetoon maar nog mooier, die acht lopers die de 152 kilometer zonder aflossing wilden volbrengen. Groepje van niks onder een spandoek. Waarschuwing voor onweer onderweg.

Knippenberg zocht de extremen in het hardlopen en hij beschouwde die extremen zelf als de oorsprong. Hij identificeerde zich met de oude Ethiopische boodschappers of Indiaanse Tarahumara die een oerspel van het lopen maakten. 'Het ultralopen,' zegt Wim-Bart Knol, 'moet je baseren op een wedstrijd als de Jan Knippenberg Memorial'.

Hij deed over Den Helder-Hoek van Holland dertien uur en 46 minuten. Karel van de Graaf, een oude vriend en plaatsgenoot van Knippenberg, reikte de prijzen uit en kon de reactie van Ron Teunisse, die zijn tijd van vorig jaar met acht minuten verbeterd wist, wel raden: 'Is het drie keer eb geweest soms?' Het gebruikelijke cynisme van Teunisse.

Het ultralopen moet eenzaam blijven. Drie man op een podium en één onvindbare Duitse is eigenlijk al tamelijk massaal.

H.v.W.

Meer over