Drechtstedentoernooi moet uitzien naar een toplokatie

Het Groningse Nic. hoopt er 'als ploeg sterker uit te komen', DOS'46-coach Gerald Aukes ziet het als een goede gelegenheid nog wat aan zijn tot nu toe tegenvallende ploeg te sleutelen....

Van onze korfbalmedewerker

Voor het tiende jaar wordt het toernooi in deze regio gehouden. Afwisselend tekenden Deetos en PKC voor de organisatie. Het is ook, naar grote waarschijnlijkheid, de laatste keer in de Drechtstreek.

'De hallen van Deetos en PKC zijn niet groot genoeg meer om de toeloop aan toeschouwers te herbergen', legt Michiel Bilstra namens het korfbalverbond uit. Het KNKV wil het toernooi opwaarderen naar meerdaags sport-entertainment. Daarvoor zijn allerlei plannen in de maak en cirkelen ideeën rond en daarbij is ook één ding zeker: voor meer allure moet je naar een topsportaccommodatie.

Die meent het KNKV te hebben gevonden in Rotterdam. 'We zijn al een tijdje in gesprek met de Stichting Rotterdam Topsport', vertelt Bilstra. 'Dat ging aanvankelijk over de organisatie van het WK in 2003. Rotterdam kan ons daarbij veel expertise bieden. Nu naast De Kuip het nieuwe Topsportcentrum is geopend, lijkt ons dat een ideale plaats voor dit toernooi.'

Leuk vinden Deetos en PKC dat niet. 'KNKV, handen af van ons toernooi', stond op een spandoek. Het steekt de clubs wel dat zij slechts van de plannen hebben gehoord zonder formeel te zijn ingelicht. 'Dan doen ze het ook maar zonder ons', is de kribbige reactie. Bilstra: 'Dat is niet de bedoeling. Zij hebben de draaiboeken en de vrijwilligers. Daar willen we graag met hen over praten. Wanneer? Tijdens het toernooi lijkt me daar voldoende gelegenheid voor.'

De expansiedrift van het KNKV valt wel te begrijpen. Stilstand is achteruitgang en inderdaad dreigt het toernooi uit de hallen te barsten. Als het niet de toeschouwers zijn, die de banken vullen, dan is er wel te weinig opvangcapaciteit voor gasten en relaties van het KNKV.

Want de bond ziet het eindejaarstoernooi als een ideale mogelijkheid zich te presenteren, niet alleen via de tv (er is een contract met de NOS voor dagelijkse uitzending), maar ook aan potentiële sponsors.

Daar hebben de deelnemers en het publiek niet zo veel mee te maken. De laatste groep naar Rotterdam lokken, zal alleen lukken met een goed wervingsbeleid. Bilstra: 'Het huidige publiek vasthouden, geen afvallers uit de Drechtstreek, een nieuw publiek aanboren in Rotterdam en meer mensen uit Den Haag. Daarvoor moeten we eventueel de bezetting van het toernooi uitbreiden. Ik denk aan een serieuze Belgische club en aan topspelers uit het buitenland. Verder aan acts tussen de wedstrijden, één-tegen-één, een lasershow.'

Nu zijn er nog vier deelnemers: de nummers één en twee uit de beide hoofdklassen van afgelopen jaar. Dat levert topkorfbal op, ook al laten de ploegen niet het achterste van hun tong zien. Immers, de competitie gaat op 9 januari gewoon verder en die is veel belangrijker.

Hoe gewichtig de netwerkende bestuurders achter de vip-coulissen zo'n eindejaarstoernooi ook vinden, spelers en coaches maken zelf wel uit waar hún prioriteiten liggen.

Meer over