Dramatisch verlies Svidler bij 'Tata on tour': een van slechtste witpartijen uit zijn carrière

Het is opvallend dat de grootmeesters de twee afleveringen van Tata on Tour elk jaar zo blijmoedig doorstaan. Hun dagelijkse toernooiritme wordt immers danig verstoord.

Peter Svidler in actie op een toernooi in Moskou in 2016 Beeld epa
Peter Svidler in actie op een toernooi in Moskou in 2016Beeld epa

Nog afgezien van verplichtingen als museumbezoek en een fotosessie met de burgemeester van de ontvangende stad moeten ze wennen aan de prikkels van een onbekende toernooizaal, hoe mooi die soms ook is.

Anish Giri zei vorige week dat het grootste nadeel van de trips het wachten is. 'Meestal arriveren we ruim een uur voor het begin van de ronde op de plaats van bestemming, waarna we de tijd moeten zien te doden met ronddrentelen. In Wijk aan Zee rust je uit in je hotel en wandel je een kwartier voor aanvang op je gemak naar de arena.'

Toch zal het toernooi ongetwijfeld doorgaan met de excursies, want de belangstelling van het publiek in de gaststeden is groot. In het Academiegebouw in Groningen telde de organisatie woensdag 3.000 belangstellenden. Nu zijn schattingen van bezoekersaantallen bij schaaktoernooien altijd notoir optimistisch, maar druk was het zeker. Wie een zitplaats in de fraaie speelzaal wilde bemachtigen moest een geduldig mens zijn.

De kijkers werden niet teleurgesteld. Van Giri, sinds dinsdag de enige koploper in het toernooi, was misschien meer verwacht dan de korte remise tegen Sergey Karjakin, maar de andere deelnemers lieten zich van hun beste zijde zien. Zo verbeterden de twee oud-wereldkampioenen Vladimir Kramnik en Vishy Anand hun kansen op een hoge eindklassering met uitstekende winstpartijen tegen de Rus Matlakov en de Engelsman Jones.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Terug van even weg geweest is Sjachrijar Mamedjarov. De Azerbeidzjaan nam eind vorige week dankzij drie winstpartijen op rij tijdelijk een vol punt voorsprong in het klassement tot hij in een veegpartij tot de orde werd geroepen door Giri. Woensdag pakte Mamedjarov de draad weer op met een drastische zege in 21 zetten op Svidler. De Russische kampioen zal het fiasco rekenen tot de slechtste witpartijen uit zijn carrière.

Het hoogtepunt van de dag was de demonstratie van eindspeltechniek door Magnus Carlsen. Vanuit een stand, waarin hij slechts een fractie beter stond overspeelde hij geleidelijk Wesley So, die toch een reputatie heeft als excellent verdediger. Na 75 zetten, die zes uur speeltijd in beslag namen, moest de Amerikaanse kampioen zich gewonnen geven.

Met nog drie ronden te gaan delen Carlsen, Giri en Mamedjarov de leiding met 7 punten uit 10 partijen.

Vrijdag begint in Wijk aan Zee het slotweekend.

Meer over