'Drama van Ronaldinho' houdt Brazilië in de ban

Hoe kan David Goliath verslaan? Hoe kan het dat een matige ploeg de best betaalde voetballers van de aardbol met 3-0 van de grasmat veegt?...

Van onze correspondente

Ineke Holtwijk

RIO DE JANEIRO

Vooral 'Het Drama van Ronaldinho' houdt de natie bezig. De spits had zondagmiddag een stuip gehad en eigenlijk helemaal niet opgesteld mogen worden, meldden de kranten maandag. Hij had een dutje gedaan en was zondagmiddag met pijn in zijn hele lichaam wakker geworden. Zijn kamergenoot Roberto Carlos had onmiddellijk groot alarm geslagen en de dokter geroepen. Leonardo, die kwam aanrennen, dacht even dat de zwetende Ronaldo doodging, zei hij later.

Zonder 'Het Fenomeen', zoals hij in Brazilië wordt genoemd, vertrok een terneergeslagen selectie naar het stadion. Opdat niemand zou merken wat er aan de hand was, deden de Brazilianen hun warming-up niet op het veld, zoals gebruikelijk, maar in de kleedkamer. Ronaldo lag ondertussen op een ziekenhuisbed aan vele snoeren voor hersenonderzoek en een elektrocardiogram. Zegt de bondsarts. Ronaldo zelf zegt dat hij de hele tijd gewoon in zijn hotelkamer heeft gelegen met een dokter naast zich. Maar hoe dan ook, hij was weg.

En dus besloot trainer Zagollo om Edmundo, de omstreden spits uit Rio, op te stellen. Een uur voor de wedstrijd arriveerde Ronaldo in de catacomben van het Stade de France. Hij smeekte Zagallo toch te mogen spelen. 'Want ik had nergens meer last van', aldus een blakende Ronaldo gisteren. Maar de opstelling was ingeleverd en kon volgens het FIFA-reglement op dat moment, 45 minuten voor de wedstrijd, niet meer worden veranderd.

Ricardo Texeira, de oppermachtige keizer van de Braziliaanse voetbalbond én schoonzoon van ex-FIFA-baas Joao Havelange, zat op de eretribune toen hij hoorde dat Ronaldo niet was opgesteld. Hij spoedde zich naar de kleedkamer en eiste dat Zagallo het fenomeen zou laten spelen. Texeira kreeg bijval van bondsarts Lídio Toledo, vertrouweling van Havelange. In een één-tweetje kregen de schoonzoon en de huisvriend het voor elkaar dat Ronaldo toch op de spelerslijst kwam.

Zo werd de doktersverklaring geboren over de enkel die snel in het ziekenhuis behandeld had moeten worden. Pikant detail: de bondsarts ontkent dat hij zo'n verklaring de wereld heeft ingezonden.

Zagallo was tegen, maar ging overstag. Zondagavond zei hij daarover: 'Ronaldinho vraagt of hij mag spelen en ik stel hem niet op. Weet je wat ze dan zeggen? Dat Zagallo niet goed bij zijn hoofd is.'

De halve waarheden maken het nog moeilijker de nederlaag te verteren. Een nieuwslezeres: 'De selectie was al verslagen voordat ze het veld opkwam.' Zagallo noemt de stuip van Ronaldo reeds 'de hand van God'. Maar Alfredo Sampaio, voorzitter van de spelersbond in Rio en voormalig trainer van Ronaldo, houdt het op wereldser belangen: geld (de sponsor) en politiek (Texeira). Zelfs oud-speler en technisch coördinator Zico heeft toegegeven dat Ronaldo beter niet had kunnen spelen.

De woede van supporters, die zich normaal keert tegen de trainer, kan zich nu richten op de bondsarts. De commentatoren gaven gisteren een voorzet. 'Dezelfde artsen die Ronaldo, die nauwelijks kon lopen, het veld instuurden, zonden Romario naar huis', aldus een van hen.

Romario had gisteren vermoedelijk het wijste commentaar. 'De overwinning bedekt veel problemen. De nederlaag niet.'

Meer over