Update

Dowsett vestigt nieuw werelduurrecord

De Britse wielrenner Alex Dowsett heeft vanmiddag een nieuw werelduurrecord gevestigd. De coureur van Movistar kwam op de wielerbaan in Manchester tot een afstand van 52 kilometer en 924 meter (officieus). Het oude record stond sinds 8 februari op naam van Rohan Dennis. De Australiër overbrugde in het Zwitserse Grenchen een afstand van 52,491 kilometer.

null Beeld getty
Beeld getty

Dowsett, drievoudig Brits kampioen tijdrijden, deelde zijn race goed in. De Brit lag lang achter op het schema van Dennis, maar waar de Australiër in februari in het slot veel verval kende, pakte Dowsett juist zijn winst. De nieuwe recordhouder zei constant vertrouwen te hebben gehad in een goede afloop. ,,Het schema klopte. Ik wist dat ik aan het eind van de rit nog veel in de tank over zou hebben.''

Het werelduurrecord werd lang amper serieus genomen door wielrenners. De Duitser Jens Voigt was in september de eerste coureur van naam die sinds lange tijd een poging waagde. De veteraan reed in Grenchen de negen jaar oude toptijd van de Tsjech Ondrej Sosenka uit de boeken. Voigt kwam toen tot 51,115 kilometer. Zes weken later ging de Oostenrijker Matthias Brändle weer wat verder, waarna Dennis begin februari de laatste recordafstand neerzette. Ook Thomas Dekker deed aan het eind van die maand nog een poging, maar de inmiddels gestopte Noord-Hollander kwam in Mexico ruim 250 meter tekort om Dennis van de troon te stoten.

Dowsett kijkt vast met spanning uit naar 7 juni, als wereldkampioen tijdrijden Bradley Wiggins op de olympische wielerbaan in Londen een poging waagt. ,,Misschien moet ik het na die datum nog een keer proberen'', aldus Dowsett.

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
De Britse wielrenner Alex Dowsett. Beeld archief getty
De Britse wielrenner Alex Dowsett.Beeld archief getty
Meer over