Doven voetballen op hun gevoel

Vrijdag draagt ambassadeur John de Wolf het dovenelftal over, dat op de Deaflympics strijdt voor medailles. Financieel malheur blijft de ploeg achtervolgen....

Van onze verslaggever Mark Misérus

Door geldgebrek stond deelname aan het twaalfdaagse sportevenement echter lang op losse schroeven. De 1200 euro reiskosten waren voor veel sporters nauwelijks op te hoesten en sponsors hielden zich afzijdig.

Pas in oktober kwam het verlossende woord van een verzekeringsmaatschappij uit Dordrecht, die voor 70 duizend euro de reiskosten van het voetbalteam en van vier jonge individuele sporters voor zijn rekening neemt.

'We mogen God op onze blote knieën danken dat dit bedrijf geld voor ons over heeft. Anders was het einde verhaal geweest voor dit team', zegt John de Wolf. Het valt hem als ambassadeur van het dovenelftal zwaar om te moeten constateren dat een ploeg met kwaliteit voortdurend ten onder dreigt te gaan aan geldgebrek.

'Ik begrijp best dat bedrijven niet staan te trappelen om sportteams te sponsoren, omdat het economisch niet geweldig gaat. Maar doven zijn geen goed doel. Het zijn topsporters die medailles gaan winnen in Melbourne. Dat zeggen ze tenminste zelf.'

De robuuste oud-verdediger, die met Feyenoord in 1993 de landstitel veroverde, twijfelde geen moment toen hem werd gevraagd om ambassadeur te worden. Hij was immers ook al uithangbord geweest van het Clara Kinderbos en het Ronald McDonald Huis van de Daniel den Hoed Kliniek in Rotterdam. 'Als ik door mijn bekendheid iets voor iemand kan betekenen, doe ik dat graag.'

Wat De Wolf niet begrijpt, is dat olympische en paralympische sporters alle kosten vergoed krijgen, maar doven niet. 'Dan houdt ineens iedereen de hand op de knip. Ook de KNVB.' De Wolf opperde in juli tevergeefs dat de bond een deel van de winst van het EK voetbal zou kunnen overmaken naar de dovenbond.

Toen De Wolf het team voor het eerst zag spelen, zag hij nauwelijks verschil met 'normale' voetballers. 'Dove jongens delen ook wel eens een schopje uit, kan ik je verzekeren. Alleen communiceren ze anders en gaat alles net een tikkie langzamer.

'Tijd om op het veld te overleggen is er vaak niet, dus spelen ze heel veel op gevoel. Maar ze kunnen een aardige bal trappen. Aanvoerder Leon Vonk heeft nog betaald voetbal gespeeld. Het zijn dankbare gozers die intens waarderen wat je doet.'

Dove sporters verschillen slechts in bepaalde opzichten van horende collega's. Ze hebben vaak problemen met hun balansfunctie en een verminderde longinhoud, doordat ze hun stem niet (goed) kunnen gebruiken. Om de sporters een eigen vierjaarlijks podium te geven, werden tachtig jaar geleden in Parijs de eerste Deaflympics gehouden.

Aan de 20ste editie, die van 5 tot en met 16 januari wordt gehouden, doen 3500 sporters mee uit 90 landen. Nederland vaardigt 32 sporters af in voetbal, badminton, tennis, tafeltennis, bowling en sportschieten.

Vrijdag draagt De Wolf het team van bondscoach Herman Westerterp - die in 1983 brons won bij de Deaflympics in Nieuw-Zeeland - over aan chef de mission Marten Koning. Maar hoe het na 16 januari verder gaat voor de dovensporters, weet de oud-international niet. 'Waarschijnlijk beginnen we dan weer van voren af aan en wordt het weer hengelen naar sponsors. Treurig dat het zo moet verlopen.'

Voor De Wolfs équipe is er één lichtpunt. De Vlaardingse voetbalclub Victoria '04 zamelde bij de opening van zijn nieuwe complex in september 750 euro in voor het doventeam en heeft beloofd elk jaar een bedrag te zullen schenken.

Meer over