Dost is helemaal los in Wolfsburg

Bas Dost is helemaal los. De Nederlandse aanvalsleider van VfL Wolfsburg bezorgde zijn Duitse club vanavond met twee doelpunten ook de winst in het eerste duel met Sporting Lissabon in de Europa League. Hoewel de 2-0 nog geen honderd procent garantie biedt op een plek bij de laatste zestien, is de uitgangspositie riant; zeker gezien de scoringsdrang van de Nederlandse spits de laatste tijd.

null Beeld afp
Beeld afp

Wolfsburg slaagde er ondanks de dreiging van Dost, André Schürrle en Kevin De Bruyne voor rust niet in een gaatje te vinden in de Portugese defensie. Meteen na de hervatting lukte het wel. Naldo bezorgde de bal bij Dost, die centraal in het strafschopgebied doeltreffend uithaalde. Na een dik uur besliste hij het duel van dichtbij. Ditmaal was De Bruyne de aangever.

Jonathan de Guzmán zette met Napoli een nog iets grotere stap in de goede richting. De uitwedstrijd tegen Trabzonspor leverde al een dikke overwinning op: 4-0. De Italianen overtuigden in Turkije vooral in de eerste helft. Binnen een half uur was het 0-3 door Henrique, Gonzalo Higuain en Manolo Gabbiadini. Daarna mocht Napoli het van coach Rafael Benitez gerust wat kalmer aan doen. De Guzmán ging in de zeventigste minuut naar de kant ten gunste van José Callejón. In de slotfase had ook Duván Zapata nog succes.

Club Brugge deed op bezoek bij Aalborg goede zaken: 1-3. Halverwege leidden de Belgen al comfortabel door toedoen van Obbi Oularé en de Israëlische schutter Lior Refaelov. Na een uur hielp de Deen Kenneth Petersen nog een handje door de bal in eigen doel te werken. Ruud Vormer had een basisplaats. Brugge kon geen beroep doen op Stefano Denswil. De jonge verdediger is niet speelgerechtigd omdat hij namens Ajax actief was in de Champions League.

Ibrahim Afellay wacht in Griekenland met Olympiakos Piraeus nog een heel karwei om op het Europese toneel actief te blijven. In Kiev werd met 2-0 verloren van Dnjepr Dnjepropetrovsk. Jaba Konkava en Roeslan Rotan scoorden.

Meer over