Dossier: De FIFA na Blatter

Iedereen is blij dat Sepp Blatter is vertrokken bij de FIFA. Maar hoe nu verder? Lees alles over de FIFA in dit dossier.

Thomas Hogeling en Heleen van Lier
FIFA-baas Sepp Blatter stiefelt naar de uitgang nadat hij zijn aftreden bekend heeft gemaakt. Het iconische beeld van AFP-fotograaf Valeriano Di Domenicowas werd wereldwijd een grote hit. Beeld afp
FIFA-baas Sepp Blatter stiefelt naar de uitgang nadat hij zijn aftreden bekend heeft gemaakt. Het iconische beeld van AFP-fotograaf Valeriano Di Domenicowas werd wereldwijd een grote hit.Beeld afp

Vorige week donderdag kwam er opnieuw een beschuldiging naar het adres van de FIFA naar buiten. Voorzitter van de Ierse voetbalbond John Delaney vertelde dat de FIFA de Ierse bond vijf miljoen euro had betaald, om een rechtszaak te voorkomen. Het ging om de omstreden WK-kwalificatiewedstrijd tussen Ierland en Frankrijk.

Oud vice-voorzitter en nu klokkenluider Jack Warner zei dat hij wist waarom Blatter was afgetreden, en kondigde aan alle geheimen van de FIFA uit de doeken te willen doen.

De FIFA last een extra congres in vanwege het aftreden van voorzitter Sepp Blatter en nieuwe voorzittersverkiezingen. Tijdens dit buitengewone congres wordt niet alleen een nieuwe voorzitter gekozen, ook gaat daar de organisatiestructuur van de FIFA op de schop. De BBC meldt dat Blatters opvolger vermoedelijk op 16 december dit jaar wordt verkozen.

Naast de FBI doet ook de Zwitserse justitie onderzoek naar de toewijzing van de WK's in Qatar en Rusland. En in theorie zou de FIFA de twee landen nog kunnen terugfluiten. Maar de kans hierop lijkt wel heel klein.

Ze noemen hem de machtmakelaar. Hij kan sportbestuurders maken of breken. De schaduw van sjeik Ahmad Al-Fahad Al-Sabah reikt ver (+). Hij, afkomstig uit Koeweit, bepaalt wie de nieuwe voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA wordt.

Opvolgers
Eind vorige maand werd Sepp Blatter voor de vijfde keer gekozen tot voorzitter van de FIFA, vier dagen later kondigde hij - met de FBI hijgend in zijn nek, zijn vertrek aan. Namen van potentiële opvolgers schieten nu als paddestoelen uit de grond.

Maar wie zijn de echte kanshebbers? Lees er meer over bij dit profiel van de machtige sjeik Ahmad Al-Fahad Al-Sabah, die een cruciale rol speelt bij FIFA-verkiezingen.

Uit onvrede over het gebrek aan oppositie tegen Blatter stelde KNVB-voorzitter Michael Van Praag zich de afgelopen maanden kandidaat voor het FIFA-presidentschap. Nu Blatter is opgestapt, kan de campagne voor zijn opvolging voor heropend worden verklaard. Mengt Van Praag zich opnieuw in de strijd? Een interview. (+)

Chuck Blazer, oud FIFA-topman, heeft toegegeven smeergeld te hebben aangenomen voor het WK in Zuid-Afrika van 2010 en het WK in Frankrijk in 1998. Blazer werd al eerder de spil in het schandaal genoemd. Hoe werd Chuck Blazer van voetbalbobo een FBI-spion?

Richt een nieuwe voetbalbond op, want over tien jaar zit bij de FIFA iemand die nog veel erger is dan Blatter, betoogt Max Pam in zijn column (+).

Luis Figo (r) en Michael van Praag Beeld anp
Luis Figo (r) en Michael van PraagBeeld anp

Buitenlandse media

The Washington Post richtte zich met een groot portet op de spil in het onderzoek: de Amerikaanse 'spion' Chuck Blazer

Die Zeit zette alle redenen dat Blatter aan zou moeten blijven op een rij, en publiceerde derhalve een lege pagina

Frankfurter Allgemeine deinst er niet voor terug om de val van de FIFA te vergelijken met de val van de Berlijnse Muur

Het Zwitserse Blick benadrukt het doorzettingsvermogen van haar landgenoot, dat begon al bij zijn geboorte: 'Hij werd te vroeg geboren, woog anderhalve kilo en had geen vingernagels'

Blatter is bang voor het leven na de FIFA, tekende The Guardian op uit de mond van UEFA-baas Platini.

Blatter vertrokken

Het schip waarover Sepp Blatter na zijn vierde herverkiezing nog zo gloedvol sprak, is definitief vastgelopen. De Zwitser (79) maakte dinsdag na zijn herverkiezing bekend waarop velen al jaren hoopten, maar waarmee niemand nog rekening hield: na zeventien jaar vertrekt Blatter als voorzitter van de wereldvoetbalbond. Lees (en bekijk) hier zijn complete afscheidsrede.

Sepp Blatter gedroeg zich als een keizer en verdroeg geen kritiek. Maar de Zwitser van eenvoudige afkomst kon ook heel charmant zijn. Een profiel van de 'vader van een voetbalfamilie' (+).

Jack Warner wil volledige openheid van zaken geven over de corruptie binnen wereldvoetbalbond FIFA. Warner voegde daaraan toe serieus te vrezen voor zijn leven. Dit zei de voormalige vicevoorzitter van de mondiale federatie tijdens een tv-uitzending in Trinidad en Tobago. 'Blatter weet waarom hij ten val is gekomen en ik ook.'

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Blatter loopt langs Al-Hussein (L) en Platini (R) Beeld epa
Blatter loopt langs Al-Hussein (L) en Platini (R)Beeld epa

De rol van de FBI

De Verenigde Staten namen het voortouw in het vier jaar durende onderzoek naar de FIFA. Hoewel de Amerikanen geen uitgesproken voetballiefhebbers zijn, is het niet vreemd dat juist de FBI zijn tanden in de FIFA zette (+), schrijft Arie Elshout. 'Iemand moet het doen', menen journalisten als John Gapper van de Financial Times, maar het Kremlin spak niet onverwachts over een illegale vervolging.

De FBI besteedt in het onderzoek naar de omstreden handel en wandel van het bestuur van de FIFA ook aandacht aan de toewijzing van de WK's van 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar). De minister van Buitenlandse Zaken van Qatar, Khaled al-Attiyah, beschuldigt critici van de toewijzing van het WK in 2022 aan Qatar van een 'anti-Arabische campagne'.

De foto van FIFA-baas Sepp Blatter die naar de uitgang stiefelt nadat hij zijn aftreden bekend heeft gemaakt was wereldwijd een grote hit.

AFP-fotograaf Valeriano Di Domenico uit Zurich legt hier uit hoe de foto tot stand kwam.

Blatter nadat hij bekend heeft gemaakt op te stappen. Beeld afp
Blatter nadat hij bekend heeft gemaakt op te stappen.Beeld afp


Meer over