Update

Dorus de Vries met Swansea naar Premier League

Swansea City is vandaag gepromoveerd naar de Engelse Premier League, als eerste club uit Wales ooit. De nummer drie van de Championship won de finale van de play-offs tegen Reading met 4-2.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Topscorer Scott Sinclair was met drie treffers de grote man op Wembley. Bij Swansea stond Dorus de Vries, die een erg goed seizoen draaide, zoals gebruikelijk in het doel.

Onder de supporters in Londen waren enkele honderden Nederlanders. De Haagse zakenman John van Zweden is al een aantal jaren een van de aandeelhouders van Swansea en had, na zondag nog feest te hebben gevierd met ADO, een grote groep kennissen kaartjes bezorgd.

Bij rust leidde Swansea al comfortabel met 3-0. Sinclair opende de score in de 21e minuut uit een strafschop, nadat Nathan Dyer was neergehaald door de Georgiër Zoerab Chizanisjvili. Welgeteld 36 seconden later had de talentvolle spits opnieuw succes. Reading was begrijpelijk aangeslagen. Stephen Dobbie liet de klap nog harder doordreunen met de derde goal van de Welshmen, die eeuwige rivaal Cardiff nu definitief voorbij zijn gestreefd.

De frustratie van Reading werd zelfs in de pauze duidelijk. Reserve Jay Tabb kreeg op weg naar de kleedkamer rood wegens 'onwelvoeglijk taalgebruik' tegen de leiding. Toch kregen de Engelsen vrij snel na de hervatting de hoop terug. Joe Allen, in eigen doel na een kopbal van Noel Hunt, en Matthew Mills zorgden voor 3-2 na hoekschoppen van Jobi McAnuff. Een kwartier voor tijd maakte Sinclair, opnieuw vanaf de stip, aan de onzekerheid van de fans uit Wales een einde.

De Vries was de enige Nederlander van dienst. Ferrie Bodde, sinds 2007 onder contract, herstelt nog van een gescheurde kruisband. Kemy Agustien (ex-AZ) en aanvaller Cedric van der Gun maakten maandag ook geen deel uit van de selectie. Door de komst van de Italiaanse jeugdinternational Fabio Borini, half maart gehuurd van Chelsea, werd voor de oud-Ajacied de concurrentie voorin wel erg groot.

undefined

Dorus de Vries. Beeld afp
Dorus de Vries.Beeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over