Dorfmeister ontsnapt met snelle reactie aan crash

Met een flitsende reactie en een staaltje hogeschoolskiën heeft Michaela Dorfmeister zichzelf zondag tijdens de supercombinatie in St. Moritz behoed voor een ernstig ongeluk....

Toen zij met 90 kilometer per uur naar beneden raasde, stak plotselingeen man de besneeuwde piste over, precies in haar baan. Dorfmeister schrok,gaf een schreeuw maar kon door een ski te liften een andere richtinginslaan en een botsing vermijden.

Nadat ze over de finish was gekomen, kregen de emoties de overhand.Dorfmeister beefde van schrik en barstte in tranen uit. 'Het scheelde zóverschrikkelijk weinig', vertelde zij.

De overstekende man bleek een vrijwilliger te zijn die aan het parcourswerkte. Het voorval in het Zwitserse skioord zal diepgaand wordenonderzocht.

Het incident bracht het ongeluk uit 2001 in herinnering. De Franseskister Regine Cavagnoud botste toen tijdens een training in Oostenrijktegen de Duitse coach Markus Anwander op. Cavagnoud kwam om het leven,Anwander lag twee weken in coma. De verantwoordelijken kregen celstraffenopgelegd.

De 32-jarige Michaela Dorfmeister bleef door haar eigen kunde ongedeerdin St. Moritz. Maar het weekeinde was toch mooi voor haar met overwinningenin de Super-G en afdaling.

De supercombinatie (afdaling plus één manche slalom) won zij, mededoor de manoeuvre onderweg, niet. De Kroatische Janica Kostelic behaaldehaar 25ste wereldbekerzege voor de Zweedse Anja Pärson en de AmerikaanseLindsay Kildow.

Kostelic breidde haar voorsprong in het wereldbekerklassement opDorfmeister weer uit: 1158 om 944 punten. Pärson is derde met 801.Dorfmeister is wel eerste in het afdalingsklassement.

Het lange skiweekeinde in de Oostenrijkse plaats Kitzbühel eindigdezonder incidenten en met de slalomzege van de Fransman Jean-Pierre Vidal.Hij bleef de Oostenrijksers Reinfried Herbst en Benjamin Raich voor. Raichwerd ook gehuldigd, want hij won de combinatie van de afdaling zaterdag ende slalom zondag.

Raich behield ook de leiding in de algemene wereldbeker met 892 puntenvoor zijn landgenoot Michael Walchhofer met 704. Walchhofer schreefzaterdag in Kitzbühel de befaamde Hahnenkamm-afdaling op zijn naam. Deberuchte wereldbekerpiste was een stuk ingekort door de beroerdeweersomstandigheden op het hoge gedeelte. Walchhofer was iets sneller dande Liechtensteiner Marco Büchel en de Amerikaan Daron Rahlves.

Walchhofers landgenoot Hermann Maier eindigde, een dag na zijn zege opde Super-G, niet in de toptwintig. Fritz Strobl crashte en brak zijnlinkerhand. Vermoedelijk zal hij zijn olympische afdalingstitel in Turijnwel kunnen verdedigen.

Meer over