DopingaffaireMark Schmidt

Dopingaffaire rond Duitse sportarts blijft maar groeien

De federale politie van Oostenrijk verwacht dat het dopingschandaal rond de Duitse sportarts Mark Schmidt nog grotere vormen krijgt. Dat is de overtuiging van onderzoeksleider Dieter Csefan van ‘Operation Aderlass’.

De deze week gearresteerde langlaufer Max Hauke. Beeld BSR Agency
De deze week gearresteerde langlaufer Max Hauke.Beeld BSR Agency

Volgens Csefan zullen meer sporters gaan toegeven dat ze bloeddoping hebben gebruikt. ‘Met een bekentenis uit eigen beweging voorkomen sporters namelijk dat ze in de gevangenis worden gezet’, zegt hij in een gesprek met het Oostenrijkse persbureau APA.

De dopingzaak openbaarde zich afgelopen week tijdens de WK noords skiën in Seefeld. Vijf langlaufers werden opgepakt, onder wie de Oostenrijkers Max Hauke en Dominik Baldauf. Hauke werd zelfs op heterdaad betrapt tijdens een bloedtransfusie.

De politie deed tegelijkertijd een inval in de Duitse stad Erfurt bij sportarts Schmidt, die wordt beschouwd als spil in de zaak. Er zijn naar verluidt veertig bloedzakken in beslag genomen en de onderzoekers proberen nu via dna-sporen te achterhalen van welke sporters het bloed afkomstig is.

‘We denken dat we erachter kunnen komen wie de eigenaars van het bloed zijn.’

De Oostenrijkse wielrenners Georg Preidler en Stefan Denifl hebben inmiddels ook bekend bloeddoping te hebben gebruikt. Preidler heeft zijn contract bij de Franse wielerploeg Groupama-FDJ ingeleverd. Denifl, in 2017 winnaar van een bergetappe in de Vuelta, heeft momenteel geen ploeg. Later gaf ook de Estse langlaufer Algo Kärp toe zich te hebben bezondigd aan bloeddoping via Schmidt. ‘Ik kon niet langer leven met deze leugen’, aldus Kärp.

Onderzoeksleider Csefan spreekt in het interview zijn verbazing uit over de onbeschaamdheid waarmee de sporters en de arts hun praktijken uitoefenden. ‘Dit is al jaren aan de gang, er was totaal niet het besef dat ze iets verkeerd deden’, maakt hij op uit de eerste verhoren.

Volgens de krant Bild zou arts Schmidt volledig meewerken met de opsporingsautoriteiten.

Lees meer

Het dopingschandaal in Oostenrijk maakt één ding duidelijk: de huidige aanpak is nog niet afschrikwekkend genoeg
In Oostenrijk is bloeddoping ontdekt waarbij tientallen sporters betrokken zijn. Een van de Oostenrijkse verdachten, Georg Preidler, was tot vorig jaar knecht van Tom Dumoulin. Wat is er precies aan de hand? Vier vragen over de dopingsaffaire in Oostenrijk.

Oostenrijkse wielrenner Preidler uit winnende Giro-ploeg Dumoulin liet bloed aftappen voor transfusies
De Oostenrijkse wielrenner Georg Preidler heeft bekend bloed te hebben afgestaan met de intentie daarmee later een bloedtransfusie te ondergaan. Een saillante bekentenis, want Preidler maakte onderdeel uit van de Sunweb-ploeg die Tom Dumoulin aan de roze trui hielp tijdens de Giro d’Italia van 2017. Preidler zegt dat hij uiteindelijk nooit bloeddoping heeft gebruikt. ‘Al mijn successen, zoals in de Giro, waren schoon’, luidt zijn verklaring.

Meer over