Doping kost Kazachstaanse gewichthefsters drie olympische medailles

Kazachstan is donderdag drie olympisch kampioenen kwijtgeraakt. Drie gewichthefsters, die bij de Spelen van Londen (2012) goud wonnen, zijn na hertesten van hun urinestalen betrapt op doping. Door hun diskwalificatie stijgt Nederland in het medailleklassement voor landen van de dertiende naar de twaalfde plaats.

Gediskwalificeerd: Svetlana Podobedova. Beeld afp
Gediskwalificeerd: Svetlana Podobedova.Beeld afp

De zondaars zijn: Zoelfija Tsjinsjanlo (tot 53 kg ), Maja Maneza (tot 63 kg) en Svetlana Podobedova (tot 75 kg). Ze gebruikten de verboden steroïde stanozolol. Een mannelijke kampioen uit Kazachstan is eerder al van zijn olympische titel beroofd. Van de zeven gouden medailles is het land er nu vier kwijt.

Tegen de vier overige winnaressen uit 2012, drie vrouwen uit China en een uit Noord-Korea, zijn geen maatregelen genomen. Het is niet uitgesloten dat er nog schorsingen volgen. Drie Chinese kampioenen uit 2008 zijn ook op doping gepakt. Van de 21 medaillewinnaressen uit die olympische gewichthefwedstrijd zijn er elf vrouwen gestraft wegens doping.

Bij het herstesten van urinestalen uit 2008 en 2012 heeft het IOC 98 sporters alsnog positief bevonden. Bijna de helft is actief in gewichtheffen. Het IOC bewaart de afgenomen urine van sporters tien jaar om hertesten bij nieuwe verdenkingen mogelijk te maken.

Gediskwalificeerd: Maja Maneza. Beeld ap
Gediskwalificeerd: Maja Maneza.Beeld ap
Gediskwalificeerd: Zoelfija Tsjinsjanlo. Beeld afp
Gediskwalificeerd: Zoelfija Tsjinsjanlo.Beeld afp
Meer over