Djokovic verslaat Murray en schrijft voor het eerst Roland Garros op zijn naam

Novak Djokovic heeft zondag voor het eerst in zijn loopbaan Roland Garros op zijn naam geschreven. De Servische tennisser rekende in vier sets af met Andy Murray; 3-6, 6-1, 6-2 en 6-4. Djokovic heeft nu alle Grand Slam-toernooien minstens één keer gewonnen.

Robèrt Misset
null Beeld afp
Beeld afp

De historie zat als een aap op zijn rug. Grijnzend en wijzend op de nummer 1 van de wereld, die al drie finales had verloren op Roland Garros. Zondag wierp Novak Djokovic in Parijs de ballast van zich af. De 29-jarige Serviër schreef in dubbel opzicht geschiedenis met zijn eerste grandslamtitel op Roland Garros. Nu Djokovic zijn 'carrièreslam' heeft voltooid, is hij tevens titelhouder op alle vier grandslamtoernooien.

In zijn vierde finale versloeg Djokovic zijn jeugdvriend Andy Murray in vier sets (3-6, 6-1, 6-2, 6-4), waarna hij in extase op de grond viel en evenals oud-kampioen Gustavo Kuerten een hart tekende op het gravel van Stade Philippe Chatrier. Djokovic leverde op Roland Garros een waanzinnige prestatie, het was zijn vierde grandslamtitel op rij.

Zijn hegemonie is ongekend sinds de gouden tijden van Rod Laver, die het tennis domineerde, toen bij drie van de vier grandslamtoernooien op gras werd gespeeld. Djokovic voegde zich zondag als achtste speler in een illuster rijtje met Roger Federer, Rafael Nadal, Andre Agassi, Rod Laver, Roy Emerson, Don Budge en Fred Perry, die alle vier grandslamtoernooien een keer hebben gewonnen.

Roland Garros leek echter een obsessie te worden voor Djokovic, die al drie finales had verloren. In 2012 en 2014 boog hij voor Rafael Nadal, de beste gravelspeler aller tijden, die in Parijs moest opgeven met een polsblessure. In 2015 had 'Nole' in de kwartfinales afgerekend zijn grootste kwelgeest, toen hij in de finale op een formidabele Stan Wawrinka stuitte.

Op fitheid beslist

De staande ovatie van het Franse publiek voor de verliezer voelde als een aanmoedigingsprijs, zondag rolden niet alleen de Servische fans in Stade Philippe Chatrier de rode loper uit voor Djokovic. De loting was perfect voor hem. Federer deed vanwege zijn rugkwetsuur voor het eerst sinds 1999 niet mee aan een grandslamtoernooi, Nadal was dus na twee potjes al klaar. En Wawrinka werd door Murray uitgeschakeld.

De finale werd uiteindelijk op fitheid beslist, het was Murray na een fantastische openingsset aan te zien dat hij vijf uur langer op de baan had gestaan dan Djokovic. Een rivaliteit tussen de nummers 1 en 2 van de wereld kun je het toch al niet noemen, want Djokovic boekte zondag alweer zijn 24ste zege op Murray tegenover slechts tien nederlagen. Het is bijna een identieke statistiek als tussen Federer en Nadal, die elkaar in acht grandslamfinales bestreden.

Murray verloor zondag voor de 24e keer van Djokovic. Beeld afp
Murray verloor zondag voor de 24e keer van Djokovic.Beeld afp

Finalestress

Murray heeft alleen een kans tegen Djokovic als hij super aanvallend speelt, de punten kort houdt en de tweede opslag van de Serviër aanpakt. Zo deed de 29-jarige Schot het ook in de eerste set, toen Djokovic nog gebukt ging onder finalestress. Met schitterende punten kraakte hij de defensie van Djokovic, die zich pas vanaf de tweede set als de beste verdedigingskunstenaar van het circuit manifesteerde.

Nadat hij op 'love' zijn eerste opslagbeurt had ingeleverd, versnelde Murray met weergaloze drop-shots, uitgekiende lobs en messcherpe backhands. De Wimbledonkampioen van 2013 leunde al in die fase op zijn sterke service. Toen dat wapen begon te haperen, pakte Djokovic meteen het initiatief. Hij demarreerde naar 6-1 in de tweede set en je zag bij Murray de energie uit zijn benen vloeien.

De intensiteit van de eerste set verdampte, toen Murray zijn rivaal ging uitdagen in lange rally's met backhand en forehand. Zo win je nooit van Djokovic, die met zijn atletische vermogen de gehele baan bestrijkt. Murray heeft wellicht de beste return in de ATP Tour, maar het voetenwerk van Djokovic is ongeëvenaard. Zo werd de finale tussen de beste tennissers van 2016 een anticlimax, behalve voor Djokovic en zijn grote schare fans.

Djokovic steekt Murray na de finale een hart onder de riem. Beeld afp
Djokovic steekt Murray na de finale een hart onder de riem.Beeld afp
Djokovic kust La Coupe des Mousquetaires. Beeld reuters
Djokovic kust La Coupe des Mousquetaires.Beeld reuters

Murw gebeukt

Kijk hoe hij op 4-2 in de vierde set zijn murw gebeukte tegenstander aan een touwtje heeft met de forehand. Djokovic glimlacht en maakt zich op voor de grootste zege uit zijn loopbaan. Nog een keer loopt hij tegen een onzichtbare muur en breekt Murray terug naar 5-3. Ook op 5-4 lijkt de tennisbal honderd kilo te wegen als Djokovic twee matchpoints verspeelt. Op het derde matchpoint speelt hij weer met een leeuwenhart en verbreekt de banvloek op Roland Garros.

Djokovic staat nu op twaalf grandslamtitels, vijf minder dan recordhouder Federer met zeventien. Toch lijkt de inhaalrace ingezet, al ben je niet geneigd om de 'Djoker' op grond van zijn spel de beste tennisser aller tijden te noemen. Misschien moet hij er dit jaar nog een 'grandslam' voor winnen, vier grandslamtitels in één jaar. Als een tennisser die welhaast mythische reeks van Rod Laver kan evenaren, is het de mentaal onverwoestbare Novak Djokovic.

Reacties

'Dit is een bijzonder moment. Misschien wel het grootste moment uit mijn tennisloopbaan', aldus Djokovic na zijn zege. 'Ik wil graag mijn familie, mijn team en mijn geliefden bedanken voor het feit dat ze me elke dag steunen, in alles wat ik doe.'

Djokovic had ook nog wat mooie woorden voor zijn tegenstander over. 'Het was een plezier om weer tegen je te spelen en ik weet zeker dat je in de toekomst nog veel grote prijzen gaat winnen.'

'Wat Novak de afgelopen twaalf maanden heeft bereikt, is fenomenaal'', reageerde de Schot. ,,Het zal lang duren voordat dit weer gebeurt.'

Djokovic tijdens de finale. Beeld reuters
Djokovic tijdens de finale.Beeld reuters
Meer over