NieuwsAustralian Open

Djokovic pakt achtste titel op Australian Open en is weer nummer één van de wereld

Novak Djokovic worstelde, had mok met de scheidsrechter en leek bij vlagen kansloos in de finale van de Australian Open tegen Dominic Thiem. En toch was de zevenvoudig winnaar zondag als vanouds de beste in Melbourne en moet de jonge generatie opnieuw wachten op de grote doorbraak. 

Novak Djokovic zondag in actie in de finale van het Australian Open, tegen de Oostenrijker Dominic Thiem.Beeld Getty Images

Djokovic won zijn zeventiende grandslamtitel, de achtste in Australië, in vijf sets met 6-4, 4-6, 2-6, 6-3, 6-4.

Makkelijk ging het niet op zijn favoriete baan en toernooi. Djokovic kwam na een bijna foutloze eerste set zwaar in de problemen in de tweede set. De Serviër sloeg zijn eerste service vaker uit en sloeg zijn tweede service veel minder hard dan in de eerste set, terwijl hij juist daaraan had gewerkt met Goran Ivanisevic, een van zijn coaches.

Thiem profiteerde daarvan met een vroege break in de tweede set. Djokovic repareerde de eerste break, maar kwam op 4-4 opnieuw in de problemen in een hele vreemde game. De scheidsrechter gaf hem tot twee keer toe een tijdwaarschuwing omdat hij te lang met zijn bal had gestuiterd voordat hij aan zijn opslag begon.

De Australian Open heeft sinds 2018 een shotklok om ervoor te zorgen dat de wedstrijd wat sneller verloopt. Na elk punt krijgen spelers 25 seconden voordat ze opnieuw moeten serveren. Als de opslag niet is begonnen als de klok op 0 staat, komt er een waarschuwing. Het systeem is omstreden omdat er niet bij elke speler even streng op gelet zou worden.

Djokovic verloor bij zijn tweede tijdwaarschuwing als straf zijn eerste opslag. Hij raakte er zwaar door geïrriteerd en leverde vervolgens zijn game in. Daarna liep hij klagend naar de scheidsrechter, die een tik op zijn voeten kreeg van Djokovic, en verloor hij ook nog eens de set.

In de derde set was hij nog steeds niet helemaal zichzelf. De Serviër stond stoïcijns op de baan en werd door Thiem alle hoeken op gestuurd. De debutant in de finale op de Australian Open liet zien dat hij ook op andere ondergronden tot de wereldtop behoort. Thiem wilde na twee halve finales en twee finales op Roland Garros ook op andere banen doorbreken. De 26-jarige Oostenrijker gooide zijn spel volledig om en liet sinds vorig jaar een nieuw wapenarsenaal zien op hardcourt. Thiem blijft niet meer ver achter de baseline plakken, maar komt naar voren, speelt lobs, dropshots en volleys – en is daarmee een grote bedreiging geworden voor de elite in het mannentennis.

Herboren

Djokovic verloor ook de derde set en verliet toen kort de baan om even naar de kleedkamer te gaan. De pauze deed wonderen. Hij kwam als herboren terug, terwijl Thiem inmiddels de vermoeidheid in de benen begon te voelen. Na zijn thriller tegen Rafael Nadal in de kwartfinale speelde Thiem in de halve finale ook nog een viersetter tegen Alexander Zverev. Over het hele toernooi stond hij langer dan Djokovic op de baan, die slechts één set had verloren op weg naar de finale, en had hij ook een dag minder rust gekregen.

Djokovic liet in de laatste twee sets zien waarom niemand hem op hardcourt van de troon kan stoten. Hij profiteerde van een vermoeide tegenstander en liet Thiem in de lange rally’s af en toe zelf een fout maken. Djokovic gleed weer op hardcourt zoals alleen hij dat kan. Hij zakte niet meer in en gaf in de laatste twee sets geen cadeautjes meer weg.

Met zijn zeventiende grandslamtitel komt Djokovic weer een stap dichter bij het record van Roger Federer, die de lijst van meest gewonnen grandslamtitels aanvoert met twintig overwinningen. Rafael Nadal zit daar nog achter met negentien zeges.

Beste aller tijden

Djokovic is vanaf maandag ook opnieuw de nummer één van de wereld, ten koste van Nadal. Met de winst in Australië kan de discussie over wie de beste tennisser aller tijden is opnieuw beginnen. Van de 69 grandslamtitels die er sinds 2003 zijn gespeeld, wonnen Federer, Nadal en Djokovic er samen 56. Er is nog nooit zo’n sterke generatie geweest die zo lang is meegegaan. Federer is inmiddels 38 jaar, Nadal 33, Djokovic 32 en geen van die drie wil het hebben over een aanstaand pensioen.

Thiem zei dat het moeilijk was voor zijn generatie om het telkens maar tegen de legendes van de sport op te moeten nemen. Kansen waren er wel in Melbourne voor de jongere garde met Zverev en Thiem als debutanten in de halve finale. 

Er komt volgens Djokovic een tijd dat de deur op een kier staat. In zijn toespraak na de overwinning zei de Serviër dat Thiem hoe dan ook een grandslamtitel gaat winnen. ‘Meer dan één zelfs.’ Maar nu nog even niet.

Meer over