Djokovic niet subliem, wel effectief

Andy Murray was niet van plan het einde te bekijken als Novak Djokovic en Stan Wawrinka voor het derde jaar op rij een slopende vijfsetter zouden spelen bij de Australian Open. Hij dreigde donderdag, na zijn zege op Tomas Berdych, dat hij op tijd zou gaan slapen. Bij het ontwaken zou hij wel ontdekken wie zondag in de finale zijn tegenstander is.

Mark van Driel
Novak Djokovic in de halve finale van de Australian Open tegen Stanislas Wawrinka. Hij speelt zondag de finale. Beeld AFP
Novak Djokovic in de halve finale van de Australian Open tegen Stanislas Wawrinka. Hij speelt zondag de finale.Beeld AFP

Zou Murray zijn ogen echt hebben gesloten? Het is nauwelijks te geloven dat een liefhebber als hij, een van de weinige topspelers die toegeven dat ze graag naar vrouwentennis kijken, de wonderlijke marathon tussen Djokovic en Wawrinka voortijdig heeft verlaten. Ook al was de winnaar pas na 11 uur 's avonds (Australische tijd) bekend.

In de kortste vijfsetter tussen de viervoudig en enkelvoudig kampioen ooit (3.30 uur) bleek Djokovic degene die de minste fouten maakte. Hij versloeg de bij vlagen magistrale Wawrinka in een soms surrealistische vertoning: 7-6, 3-6, 6-4, 4-6, 6-0. Vorig jaar won de Zwitser hun duel in de kwartfinale na exact vier uur, met 9-7 in de vijfde set. In 2013 was Djokovic de beste na 5.02 uur, met 12-10 in de vijfde.

Het is de derde keer dat de Serviër in de finale van de Australian Open uitkomt tegen Murray, de leeftijdgenoot (ze schelen een week) die hij al vijftien jaar bij tennistoernooien treft. Beide vorige keren won de 27-jarige nummer één. Murray versloeg Djokovic wel in de finales van Wimbledon en de US Open.

De tennisfans waren vrijdagavond naar de Rod Laver Arena gekomen voor een thriller, aangekondigd als 'Stanovic III'. Beide hoofdrolspelers leken minder zin te hebben in een derde editie, ook al zeiden ze er fysiek klaar voor te zijn. Hun vrees gold niet de fysieke vermoeidheid: in vijf sets leggen ze nog geen 4 kilometer af (Wawrinka: 3.701 meter, Djokovic 3.787). Vooral mentaal is het zwaar om urenlang te snelschaken met een bal die in rally's snelheden van 150 kilometer per uur bereikt.

In de eerste twee sets gaven de spelers weinig op elkaar toe, al werd het patroon van de partij wel duidelijk. Wawrinka wist Djokovic met zijn mokerslagen naar achteren te dringen. Hij viel aan en scoorde prachtige punten, vooral met zijn verrukkelijke backhand. Roger Federer zou vermoedelijk een Wimbledontitel over hebben voor dat wapen, al was het maar omdat hij met die fabuleuze techniek waarschijnlijk twee extra titels had veroverd.

Maar Wawrinka maakt ook meer fouten dan Djokovic, die als geen ander kan keepen op de achterlijn. Zelfs als de Serviër zelf niet sterk speelt, lukt het hem haast altijd minder fouten te maken dan zijn tegenstander. Het is niet subliem, wel effectief. Hij kreeg de winst van de derde set zo onverwacht in de schoot geworpen dat hij de score niet eens doorhad. Hij keek in verwarring naar de bewakers die plotseling positie kozen op de baan, zoals ze na afloop van iedere set doen.

Hoewel Djokovic zijn voorsprong haast had ontfutseld aan Wawrinka, leek hij in de vierde set gemakkelijk te kunnen doorstomen naar de zege. Hij brak de service van Wawrinka meteen en hoefde alleen zijn eigen opslag nog maar te houden om zich te plaatsen voor de eindstrijd. Juist toen kwam de 29-jarige Zwitser los.

Hij begon vrijuit te spelen. Volgens aanhangers van het percentagetennis, die vinden dat spelers alleen moeten doen wat ze bewezen hebben te kunnen, nam hij vast onverantwoord veel risico. Hij sloeg ballen die tot de mooiste van dit toernooi behoren, zoals een effectvolle backhand-stopvolley op breakpoint tegen. De bal draaide van zijn racketblad en plofte net binnen de lijnen dood neer. Zelfs in een demonstratiepartijtje zou dat een opzienbarende truc zijn geweest.

Wawrinka maakte zijn achterstand ongedaan en haalde de set binnen. Het momentum leek aan zijn kant, ook al omdat Djokovic fysiek niet helemaal in orde scheen. Maar in de beslissende set durfde de nummer vier zijn aanvallende strijdwijze niet voort te zetten. Hij verkoos een behoedzamer spel en dat werd hem fataal. Hij implodeerde. Hij scoorde op zijn tweede opslag geen punt meer en sloeg missers bij de vleet (69 om 49 fouten in de gehele partij).

Alleen boksers begrijpen hoe eenzaam tennissers zich kunnen voelen, schreef Andre Agassi in zijn autobiografie. 'Je staat tegenover elkaar. Je deelt klappen uit, maar je mag elkaar niet aanraken of met elkaar praten. Noch met iemand anders. Je staat op een eiland. Van alle spelletjes die mannen en vrouwen spelen, komt tennis het dichtst in de buurt van eenzame opsluiting.'

Die wanhoop straalde Wawrinka uit. Zijn gezicht leek pokdaliger te worden, zijn baard vlassiger en zijn neus roder, terwijl Djokovic de wedstrijd simpel uitspeelde. Hij kan zondag zijn vijfde titel veroveren, één meer dan Agassi en Federer.

Murray zal vanochtend kennis nemen van de uitslag, als hij op Twitter tenminste de waarheid spreekt. Al voor de winnaar bekend was, schreef hij welgemoed: 'Welterusten.'

Novak Djokovic serveert tegen Stanislas Wawrinka. Beeld epa
Novak Djokovic serveert tegen Stanislas Wawrinka.Beeld epa
Meer over