Dimitri Payet: afgeschreven, nu op handen gedragen

West Ham United maakt een goede kans om voor de grootmachten uit Manchester op de vierde plek van de Premier League te eindigen. Dat is grotendeels te danken aan Florent Dimitri Payet.

Dimitri Payet viert dinsdag zijn derde doelpunt in de vriendschappelijke wedstrijd van Frankrijk tegen Rusland. Beeld AP
Dimitri Payet viert dinsdag zijn derde doelpunt in de vriendschappelijke wedstrijd van Frankrijk tegen Rusland.Beeld AP

'He's Super Slave's man / He's better than Zidane.' Zelf vindt hij een vergelijking met de grootste Franse voetballer aller tijden een beetje ongepast, maar de supporters van West Ham United verliezen elk relativeringsvermogen wanneer ze linksbuiten Dimitri Payet aan het werk zien. Ze vallen in katzwijm wanneer de nummer 27 verdedigers met een schaarbeweging passeert, wanneer hij medespelers via een achteloos hakje vrij voor de doelman zet en wanneer hij vrije trappen met veel effect in de kruising jaagt, zelfs vanaf 25 meter met David de Gea in het doel.

Belangrijke talisman

De Franse aanvaller maakt een goede kans om dit seizoen tot de beste speler van de Premier League te worden uitgeroepen. Mede dankzij Payet is West Ham in de strijd voor een plek in de Champions League, wat een passend afscheid zou zijn van Boleyn Ground. Hoe belangrijk hij is, bleek toen hij na een onbestrafte aanslag van Everton's James McCarthy twee maanden uit de roulatie was. Zonder hun talisman pakten The Hammers een punt per wedstrijd, in plaats van twee mét hem. Wekelijks bewijst Payet, die Ronaldinho als zijn voorbeeld ziet, waarom voetbal 'the beautiful game' heet te zijn.

Dat Payet, die net 29 jaar is geworden, in Oost-Londen speelt, is te danken aan mede-eigenaar David Sullivan. Deze voormalige pornobaas blijkt niet alleen een geoefend oog te hebben voor vrouwelijk schoon, maar ook voor voetbalstatistieken. Toen hij zag dat Olympique Marseille-aanvaller Payet verantwoordelijk was voor de meeste assists in de Franse competitie, tipte hij de net aangetreden manager Slaven Bilic. De Kroaat was enthousiast en de club haalde Payet voor 'slechts' 11 miljoen pond (13,7 miljoen euro) naar Upton Park, profiterend van de financiële problemen bij de Zuid-Franse club.

Payet neemt een vrije trap tegen Chelsea. Beeld epa
Payet neemt een vrije trap tegen Chelsea.Beeld epa

Mogelijke ster van het EK.

Voor de West Ham-fans, gewend aan kick and rush, was het de meest exotische verschijning sinds Carlos Tévez. Onder Payets aanvoering won het voormalige Thames Ironworks uitwedstrijden bij Arsenal, Manchester City en Liverpool. Zoals het een showman als Payet betaamt, schoot hij vrije trappen vanaf links en rechts het kruis in. In zijn schaduw ontwikkelde linksachter Aaron Cresswell zich tot een international. Andere clubs begonnen zich af te vragen waarom zij dit 'koopje' over het hoofd hadden gezien. Manchester United had zijn creativiteit bijvoorbeeld goed kunnen gebruiken.

Net als Leicester City's goudhaantje Riyad Mahrez - een andere kandidaat voor de titel Speler van het jaar - kwam Payet uit voor Le Havre, dat bekendstaat om zijn opleiding. Payet was als 12-jarige in Normandië gearriveerd, 8.800 kilometer van het Franse eiland Réunion, waar hij geboren was. Het was geen succes. Te frêle, te zwak en te traag, luidde het oordeel na vier jaar. Kapot keerde Payet terug, vastbesloten zijn geboortegrond nooit meer te verlaten. Toen Nantes zich een jaar later meldde, moest hij door zijn vader worden overgehaald om op herkansing te gaan in Frankrijk.

Dit keer ging het beter en tijdens zijn tijd bij Nantes werd het 18-jarige talent gevolgd in de documentaire L'Académie du Foot. De kijkers zagen niet alleen een begaafde voetballer, maar ook een heethoofd die er niet voor schuwde iemand een kopstoot te geven, net als Zidane. Via Saint Étienne en Lille, waar hij twee magere jaren beleefde, kwam hij uiteindelijk terecht bij Marseille. De ware magie bewaard hij echter voor de Engelse velden en inmiddels heeft hij ook bondscoach Didier Deschamps weten te overtuigen. De laatbloeier heeft alles in zich om dé ster te worden van het EK.

Payet in duel met Wesley Sneijder, tijdens het oefenduel met Nederland op 25 maart 2016. Beeld anp
Payet in duel met Wesley Sneijder, tijdens het oefenduel met Nederland op 25 maart 2016.Beeld anp
Meer over