nieuws

Diep in de tweede helft ontwaakt de bloeddorstige vampier in Ronaldo

Met twee doelpunten aan het slot van de wedstrijd tegen Hongarije kroonde Ronaldo zich tot topscorer aller tijden op EK’s (11 goals).

Cristiano Ronaldo op weg naar de 3-0 tegen Hongarije, zijn elfde goal op een EK. Daarmee is hij topscorer aller tijden op een EK. Beeld Getty Images
Cristiano Ronaldo op weg naar de 3-0 tegen Hongarije, zijn elfde goal op een EK. Daarmee is hij topscorer aller tijden op een EK.Beeld Getty Images

Daar is de pirouette weer in de lucht, ogenschijnlijk net zo hoog als zeven jaar geleden toen Cristiano Ronaldo nog een twintiger was. Het is laat in de wedstrijd tegen Hongarije in een afgeladen Puskas Arena eer de Portugese vedette tweemaal toeslaat, eerst uit een strafschop in de 89ste minuut, drie minuten later via een geraffineerde dubbele een-twee leidend tot een eclatante uitslag: 3-0.

Meer dan 50.000 Hongaren wisten dat dit kon gebeuren, maar geloven toch hun ogen niet. Na rust nemen hun kwaliteitsarme, maar dappere favorieten steeds vaker het initiatief over van de regerend Europees kampioen. Ronaldo, die op het vorige EK met twee briljante treffers tegen Hongarije uitschakeling in de poulefase voorkwam, komt steeds minder in het stuk voor.

Niet de aanvoerder van Portugal, maar die van Hongarije, de nijvere Adam Szalai, stevent af op de man of the match-trofee. Maar na het gelukkige openingsdoelpunt van back Raphael Guerreiro in de 84ste minuut ontwaakt de bloeddorstige vampier in Ronaldo.

Het welbekende bozig geschreeuwde ‘Siiii!’ na afloop komt uit zijn tenen. Jaaa! Hij zit nog steeds op de top van de Olympus, 36 jaar of niet, aan zijn troon knagende Portugese prinsjes of niet, onzekerheid over zijn clubtoekomst of niet.

De man die zoveel recordlijstjes aanvoert dat hij er al zijn villa’s mee kan behangen hoeft niets meer te bewijzen, maar heeft er toch weer twee bij. Hij is de speler met de meeste EK-deelnames (5) en topscorer aller tijden op EK’s (11 goals). Onbedreigd gaat hij ook aan kop in het klassement van meeste EK-wedstrijden (22).

Onbedreigd aan kop gaat Ronaldo ook in het klassement van meeste EK-wedstrijden. Het duel tegen Hongarije was zijn 22ste. Beeld Getty Images
Onbedreigd aan kop gaat Ronaldo ook in het klassement van meeste EK-wedstrijden. Het duel tegen Hongarije was zijn 22ste.Beeld Getty Images

Nu nog de meeste interlandgoals ooit maken, CR7 loopt er nog drie achter op de Iraniër Ali Daei (109 stuks). ‘Die records zijn leuk, maar het houdt me niet echt bezig. Een beter record is twee keer op rij het EK winnen’, zei Ronaldo op de persconferentie voorafgaand aan de wedstrijd. En na afloop: ‘Het belangrijkste was winst, om vertrouwen te krijgen.’

In 2004 kwam Ronaldo al uit op het Europese landentoernooi. In eigen land scoorde hij tweemaal, waaronder tegen Nederland in de halve finale. Destijds kroop hij uit de schaduw van de toenmalige Portugese held Luis Figo, die hij inmiddels allang op alle mogelijke manieren heeft achterhaald.

Maar, zo speculeerden Portugese media, moest hij anno 2021 niet zelf wat meer plaatsmaken voor anderen? Bij zijn club Juventus werd hij gepasseerd voor de belangrijke slotwedstrijd. Juventus-trainer Pirlo mocht niet veel later zijn kantoor leegruimen, maar de geruchten gaan dat Juventus wel degelijk van Ronaldo af wil, hoewel hij met 29 doelpunten topscorer van de Serie A werd.

Portugal herbergt meer goede spelers dan vier jaar geleden. De generatie Rúben Dias (24), Bernardo Silva (26), Bruno Fernandes (26), Diogo Jota (24), André Silva (25) and João Félix (21) is een veelbelovende. Manchester City-verdediger Dias werd verkozen tot beste speler van de Premier League. De andere vijf zijn aanvallende denkers. Maar de veel scorende André Silva en peperdure Felix beginnen op de bank in Boedapest. En al vlot in de wedstrijd scheldt Ronaldo Jota de huid vol als die besluit zelf te schieten in plaats van naar Ronaldo te spelen.

Hoe langer het 0-0 blijft, hoe wanhopiger Ronaldo lijkt te worden. Portugal mag niet gelijkspelen want de confrontaties met Duitsland en Frankrijk volgen nog. Probleem is dat alle Portugezen de bal in de voeten willen en niemand diepte maakt zonder bal waardoor de ruimtes klein blijven.

Guerreiro’s doelpunt valt uit het niets en is zwanger van de mazzel met twee aanrakingen van Hongaren tijdens de opmaat. Ronaldo is in de 89ste minuut de enige Portugese aanvaller die niet gewisseld is. Binnen drie minuten blijkt waarom.