Update

Diederen tweede in Mexicaanse Ironman

Bas Diederen heeft zich bij de organisatie van de befaamde triatlon op Hawaii in de kijker gewerkt door zondag tweede te worden in de Ironman van Mexico. De Limburgse triatleet voltooide de 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42 km lopen in 8 uur, 22 minuten en 55 seconden.

. Dat leverde hem veel kwalificatiepunten op om in oktober 2013 opnieuw tussen de professionals uit te mogen komen in de 'enige echte' Ironman.

Diederen, zaterdag door de NTB uitgeroepen tot triatleet van het jaar, moest in Cozumel alleen Ivan Rana voor zich dulden. De kleine Spanjaard, in Sydney en Peking vijfde op de olympische afstand, ging na 8.15.07 door het finishlint. De Belg Bert Jammaer werd derde.

Diederen klom na 50 minuten uit het water in gezelschap van onder anderen Edo van der Meer, die als 27e zou eindigen. De Luxemburger Dirk Bockel reed op de fiets lang voorop maar zou de inspanningen later moet bekopen. Van de favorieten begon de sterkste Nederlander als laatste aan het looponderdeel. Op de afluitende marathon liep hij velen voorbij. Alleen Rana bleef uit zicht.

Bij de vrouwen zegevierde de Amerikaanse Mary Beth Ellis (9.15.34) net vóór de Belgische Sophie de Groote, wier achterstand slechts 7 seconden was, ongekend klein. Yvonne van Vlerken, door haar successen in Mexico bekend als 'Queen of Cuzumel', kon ditmaal niet met de allerbesten mee. Ze gaf op, maar bleef met 9.06 uit 2009 wel houdster van het parcoursrecord.

Meer over