VoetbalSparta

Deze keer geen superstunt van Dordrecht: Sparta leeft nog, maar steun is ver te zoeken

null Beeld ANP
Beeld ANP

Hij koos er maar eens voor rustig te blijven in de rust, Dick Advocaat. Tekeergaan werkt ook niet altijd, leerde de ervaren coach in vier barre maanden bij Sparta. Het stond toen 0-2 voor eerstedivisieclub Dordrecht op het Kasteel van eredivisionist Sparta. Na de 1-2 vier dagen eerder aan de Dordtse Krommedijk genoeg om te degraderen. Sparta oogde op alle fronten ontredderd.

Advocaats toverspreuk: ‘Je hebt bewezen tegen betere ploegen goed te kunnen voetballen. Laat dat nu zien, dan komt het goed.’ En zie: Sparta kwam op 2-2, genoeg om de finale van de play-offs tegen Emmen te bereiken.

Zenuwslopend was het evenwel tot het einde. Dordrecht-coach Gérard de Nooijer liet nog tot ver na afloop zien hoe zijn ‘beste speler’ Mahmudov kort voor tijd had moeten afronden. ‘Met het binnenkantje. Dan ga je door.’

Dat was een superstunt geweest. 3,5 miljoen euro heeft Sparta aan spelers te besteden versus een krappe zes ton voor Dordrecht. Kijk naar de ervaring van de coaches: Advocaat is onder meer drievoudig bondscoach van Oranje, Dordrecht bouwt volledig op De Nooijer, bezig aan zijn tweede volledige seizoen aan de Krommedijk als hoofdcoach. Het vorige eindigde de club op de negentiende plaats, net genoeg voor profvoetbalbehoud. De markante directeur Marco Boogers stapte op na zeventien jaar. De ‘koning aan De Krommedijk’ voorzag een totale ineenstorting, maar Dordrecht reviseerde de selectie met wat verse huurlingen van onder meer Sparta en pakte verrassend de derde periode.

Dordrecht, als dertiende geëindigd, leek in de play-offs al na een wedstrijd kansloos door een 4-1-nederlaag tegen Cambuur. Maar met dezelfde cijfers won Dordrecht in Leeuwarden om na strafschoppen het sprookje te vervolmaken. Genoeg zelfvertrouwen was er daarom zondag, al waren de twee vroege treffers vooral het gevolg van cabaretesk uitverdedigen van Sparta. Eerst veranderde Sparta-verdediger Vriends een schot van Mahmudov fataal van richting. Daarna bokste kamikazekeeper Nienhuis, die keepte door blessures bij Huth en Kortsmit, de bal zomaar voor de voeten van Dordrecht-aanvaller Cijntje die na een snelle draai scoorde.

Woede en Frustratie

Advocaat zal zich gelukkig hebben geprezen dat zijn huidige haardos al lang geleden door een specialist in zijn hoofdhuid is verankerd anders zou die alsnog flink uitdunnen. In Dordrecht tekende zijn ploeg al voor een bizar eigen doelpunt, toen middenvelder Spierings gefrustreerd de bal wegpeerde richting eigen doel waar de verschrikte Kortsmit onder het leer doorkopte. Advocaat in Dordrecht: ‘Ik heb in vier maanden Sparta meer meegemaakt dan in de tientallen jaren hiervoor.’

In vrijwel iedere zin klinkt woede over zijn beslissing om Sparta de helpende hand te bieden door. Zijn selectie ontbeert kwaliteit en leiderschap, waardoor de verleiding telkens een andere speler te proberen groot blijkt. Inmiddels is er van het zelfvertrouwen van de Sparta-spelers bar weinig over.

Grootste talent Duarte zette zonder enige overtuiging zijn acties in om na balverlies de handen voor het hoofd te slaan, de van AZ gehuurde spits Friday acteerde het onbegrepen genie, terwijl aanvoerder Sanusi uitstraling mist om als bindmiddel te fungeren. Advocaat wisselde al na 33 minuten: toch maar weer aanvaller Verhaar voor middenvelder Dougall.

Weinig support

Vanaf de fanatieke Denis Neville-tribune werd opgeroepen de ploeg staand te gaan aanmoedigen, maar het spreekkoor stierf een snelle dood. Met gebogen hoofden en onder een striemend gefluit zochten de spelers bij rust de kleedkamer op, medewerkers scholden en braken pennen, een communicatiemedewerker bitste tegen zijn collega van Dordrecht dat hij ‘niet aanspreekbaar’ was. Het chagrijn was begrijpelijk, degradatie zal Sparta ook in het personele bestand voelen, zo leerde de afzink naar de eerste divisie in 2010.

Maar toen was er Advocaats ‘vertrouwensspeech’ en daarna de doelpunten: een lukraak schot van Duarte en een intikker van sluipschutter Mühren. ‘Ja, dames en heren, we leven nog,’ sprak de speaker na afloop. Om daarna direct de volgende thriller aan te kondigen: donderdag in donker Emmen, zondag op het Kasteel waar de geur van angstzweet dan net verdreven zal zijn.

Advocaat was pas eenmaal in Emmen, maar niet om er zelf te spelen. Grijnzend: ‘Je moet alles in je leven meemaken.’

Meer over