Dertigers op een tweesprong

De drie dertigers van Oranje zijn elkaar na Nederland - Tsjechië zeker een uur lang kwijt. Wesley Sneijder analyseert aan de rand van het veld de genadeklap voor het EK in Frankrijk, Klaas-Jan Huntelaar laat zich kneden op de massagetafel en Robin van Persie blijkt te worden verwacht door de dopingcontroleur.

Ongeloof bij Bas Dost, Georginio Wijnaldum en Kenny Tete na de 0-3 door Robin van Persie. Beeld Guus Dubbelman / De Volkskrant
Ongeloof bij Bas Dost, Georginio Wijnaldum en Kenny Tete na de 0-3 door Robin van Persie.Beeld Guus Dubbelman / De Volkskrant

Met de geblesseerde Arjen Robben en de uit beeld geraakte Rafael van der Vaart bevoeren ze hoge zeeën in het shirt van Oranje. Het komende jaar mogen ze al blij zijn als een paar toplanden Nederland als sparringpartner willen in de aanloop naar het EK.

De selectie die dinsdag voorgoed uit de rails van Euro 2016 liep, telt eigenlijk nog een dertiger. Maar de vanwege blessures opgeroepen Maarten Stekelenburg speelt als reservedoelman hooguit een bijrol. Hij hoeft, anders dan Huntelaar (32), Van Persie (32) en Sneijder (31) ook geen vragen te beantwoorden over zijn toekomst in het Nederlands elftal.

Sneijder is daarover tegen de NOS het duidelijkst. 'Ik voel me fit en denk nog niet aan stoppen. Ik ben nu helemaal leeg, maar ik wil doorgaan', zegt hij meteen na afloop. Hij heeft, anders dan Van Persie en Huntelaar, ook geen bedenktijd voor dat vraagstuk nodig.

'Elke dag trainen'

De spits van Schalke 04 weet doorgaans hoe hij in stevige zinnen een wedstrijd of een eigen optreden moet samenvatten. Maar over het vervolg van zijn loopbaan als international, hult hij zich in nevelen. 'Dit is denk ik niet het moment om daar nu over te praten. Ik concentreer me op het elke dag trainen', klinkt het.

Sneijder (Oranjedebuut in april 2003) en Huntelaar (augustus 2006) werden nog in de basis opgenomen tegen Tsjechië, waarin Huntelaar de 1-3 maakte. Van Persie, die in juni 2005 de nationale steunkleur voor het eerst droeg, moet het net als tegen Kazachstan doen met een invalbeurt.

Het pleit in zijn 101ste interland is al beslecht als hij ook nog eens de 0-3 in eigen doel kopt, want de 2-3 van Van Persie helpt Oranje niet veel verder.

Hij lijkt zijn afscheid als international in stilte te vieren, met een ereronde in zijn eentje door de Arena. Het was niet meer dan een gebaar om de supporters te bedanken, legt hij uit. 'Niet met een klein rondje, maar met een goede ereronde.'

Verschillende meningen

Toch zou een plotseling vertrek van Oranjes topscorer aller tijden niet onlogisch zijn. Bondscoach Blind beaamde maandag dat de technische staf en Van Persie van mening verschillen over zijn fitheid. Van Persie vindt overigens dat Blind in functie moet blijven.

Maar of hij zich onder diens leiding nog steeds voor het landsbelang laat oproepen? 'Dat weet ik niet', zegt hij in eerste instantie, voorafgegaan door een zucht. Het klinkt weinig overtuigend, al zegt hij zijn 'verantwoordelijkheden' niet uit de weg te willen gaan'. Uitkomen voor je land doe je volgens hem in goede, maar ook in 'heel moeilijke' tijden.

Klaas-Jan Huntelaar zegt niet te weten of het afscheid van een generatie in het Nederlands elftal aanstaande is. 'Bij genoeg jongens is er nog kwaliteit aanwezig. Maar iedereen moet wel naar zichzelf kijken en hard aan zichzelf werken. De jonge jongens, de ouderen. Iedereen.'

Bondscoach Danny Blind van het Nederlands elftal tijdens het kwalificatieduel Nederland - Tsjechie voor het EK voetbal in de Amsterdam ArenA. Beeld anp
Bondscoach Danny Blind van het Nederlands elftal tijdens het kwalificatieduel Nederland - Tsjechie voor het EK voetbal in de Amsterdam ArenA.Beeld anp
Meer over