Derde plaats wordt nog hele kluif voor Feyenoord

Zuchtend en kreunend strompelt Feyenoord richting het einde van de jaargang 2014/2015. Maar wat graag had de ploeg van Fred Rutten gisteravond een dikke punt achter het seizoen gezet, maar het rekende buiten een fris en vernuftig spelend Vitesse. Dat flitste in de Kuip naar een 1-4 zege.

Bertrand Traoré kegelt de bal net naast het doel van Feyenoord. Sven van Beek kijkt toe. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Bertrand Traoré kegelt de bal net naast het doel van Feyenoord. Sven van Beek kijkt toe.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Geslaagd was het seizoen van Feyenoord toch al niet te noemen. Nu dreigt het ook nog eens uit te draaien op een mislukking. In de laatste vier wedstrijden (Willem II, Go Ahead Eagles, FC Groningen en gisteren dus Vitesse) wist Feyenoord niet te winnen. En dan moet het zondag naar PEC Zwolle om alsnog de derde plek veilig te stellen. Dan moet er wel worden gewonnen, maar in deze vorm zal dat nog een hele kluif worden voor de Rotterdammers. Ze werden gisteren van het kastje naar het muurtje gestuurd.

In praktijk

'Meedoen om de titel' luidde de doelstelling in de Kuip deze jaargang op papier, maar in praktijk kwam daar bar weinig van terecht. Alleen in Europa was Feyenoord succesvol, met de zege op Sevilla als hoogtepunt. Maar toen volgde na de winterstop de tweeluik tegen AS Roma die werd ontsierd door supportersrellen. Het wierp Feyenoord ver terug. Nog altijd hangt de club een zware straf van de UEFA boven het hoofd.

In de beker, een veel kortere manier om Europees voetbal te halen, werd Feyenoord al vroeg in het seizoen, in september, de pas af gesneden door Go Ahead Eagles. Dat gebeurde met een tamelijk onevenwichtige selectie. Middenvelders genoeg, maar de spitspositie was het grote probleem bij Feyenoord. Met Colin Kazim Richards huurde de club een spits die eigenlijk geen spits was. Talenten als Jean-Paul Boëtius en Tonny Vilhena verpieterden op de bank.

En toen besloot Rutten in februari al zijn eenjarig contract niet te verlengen. Hij is al de tweede trainer op rij die het topsportklimaat hekelde in de Kuip. Dat geeft te denken. Zelfs het halen van een talentvolle middenvelder van FC Groningen, Tjaronn Chery, bleek onmogelijk.

Tandem

Feyenoord leunde dit jaar voornamelijk op het tandem Jordy Clasie-Karim El Ahmadi. Maar zelfs dat tweetal werd gisteren volledig overrompeld door Vitesse dat vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Bjorn Kuipers de touwtjes stevig in handen nam.

Mocht Marcel Brands, de technische man bij PSV - hij zat gisteren op de tribune - nog hebben getwijfeld, dan raakte hij gisteren definitief overtuigd van de kwaliteiten van Davy Pröpper. Zijn balaannames zijn altijd goed, zijn voorzetting is een lust voor het oog.

De eerste waarschuwing kreeg Feyenoord, in de wedstrijd die was voorafgegaan door een minuut stilte voor de omgekomen vrouw van keeperstrainer Patrick Lodewijks, al na drie minuten, toen Zakaria Labyad zijn ploeggenoot Valeri Qazaishvilli voor doelman Kenneth Vermeer zette. Maar in plaats van te stiften koos hij voor een schot. Daarop kon Vermeer nog handelend optreden.

Dat lukte hem tien minuten later niet. Dit keer nam Qazaishvilli, ook al zo'n fijne speler bij Vitesse, de bal knap aan, waarna hij in een oogwenk zag dat Vermeer te ver voor zijn doel stond. Even later lag het geplaatste schot, met de binnenkant van zijn rechtervoet, achter de verbouwereerde goalie.

Het antwoord van Feyenoord bleef uit. Wat opviel was de slordige passing en het gebrek aan overtuiging bij de Rotterdammers. Eén keer lukte het wel op spits Kazim Richards te bereiken, maar juist toen gleed de Engels-Turkse spits uit.

Vitesse ging ondertussen met groot gemak verder met zijn tocht naar een tweede doelpunt. Dat kwam er na een half uur, daarbij geholpen door Feyenoord-verdediger Sven van Beek. Die kopte onzorgvuldig terug naar de weifelende Vermeer. Jan-Arie van der Heijden was er als de kippen bij om het geklungel af te straffen: 0-2.

Even leek Feyenoord daarna terug te komen in de wedstrijd, nadat Jens Toornstra de bal hard achter Eloy Room knalde (1-2), maar opnieuw een miskleun van Vermeer leidde de 1-3 van Vitesse in. Hij verzuimde een vrije trap van Labyad naar de zijkant te stompen. Nu kwam die recht voor de voeten van Rochdi Achenteh: 1-3.

Ook in de tweede helft kon Feyenoord geen vuist maken. Een paar minuten nadat een doelpunt van Kazim Richards in de slotfase werd afgekeurd, schoof Labyad aan de andere kant de 1-4 achter Vermeer. Nee, er bleef Feyenoord weinig bespaard op deze sombere avond.

Feyenoord - Vitesse 1-4. 12. Kazaisjvili 0-1, 31. v.d. Heijden 0-2, 38. Toornstra 1-2, 43. Achenteh 1-3, (90+1) Labyad 1-4. Scheidsrechter: Kuipers. Toeschouwers: 46.500. Geel: El Ahmadi (Feyenoord), Ibarra, Achenteh, Wallace (Vitesse). Feyenoord: Vermeer, Karsdorp, v.Beek, Kongolo, Nelom (68. Achahbar), El Ahmadi (82. Vilhena), Immers, Clasie, Toornstra, Kazim-Richards, Boëtius (63. Manu). Vitesse: Room, Diks, Kashia, v.d.Heijden, Achenteh, Pröpper, McEachran (89.Kruiswijk), Kazaisjvili (76. Nakamba), Ibarra (74. Wallace), B. Traoré, Labyad.

Meer over