Derde nederlaag op rij voor honkbalploeg

Het Nederlands honkbalteam heeft zondag tijdens het WK in Messina de derde nederlaag op rij geleden. Zuid-Korea was in groep B te sterk voor de ploeg van coach Jan Dick Leurs: 8-4....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

De Nederlandse werpers konden zaterdag in Palermo de Taiwanese aanval niet in bedwang houden. Taiwan kwam uiteindelijk tot zeventien honkslagen, tegen tien voor Nederland. Bij Nederland was Rikkert Faneyte, die zijn vijftigste interland speelde, de opvallendste speler. Hij sloeg drie honkslagen en sloeg vijf van de zes Nederlandse punten binnen.

Een dag later wees Leurs in Messina opnieuw Rob Cordemans aan als startende werper. Woensdagavond was de Rotterdammer de winnende werper geweest bij de sensationele overwinning op de Verenigde Staten (3-1). Cordemans keek in de tweede inning echter reeds tegen een achterstand van 2-0 aan, na homeruns van Han yi Park en Hyuk Kang.

In het pas geopende stadion in Messina op Sicilië kon Nederland in de eerste vier innings niets terugdoen. In de hitte (bijna 40 graden) richtte Nederland weinig uit. De genadeklap kwam in de vijfde inning, bij een vrije loop voor de Koreanen terwijl alle honken bezet waren (0-3). De daaropvolgende tweehonkslag van Sung heun Hong was goed voor maar liefst drie punten.

Leurs verving Cordemans voor Jurriaan Lobbezoo, die ook nog twee punten tegen kreeg. Pas in de vijfde inning kreeg Nederland het eerste punt, via Raymond Hofer. In de zevende inning kwam Nederland op gang, maar de drie punten waren bij lange na niet voldoende: 8-4.

Het Nederlands vrouwensoftbalteam heeft zondag bij het WK in het Japanse Shizouka een dure nederlaag geleden. Nadat de ploeg zaterdag ook al had verloren van Italië met 1-0, was ook Colombia te sterk 1-0.

De enige run was in de derde inning. Daardoor loopt Nederland de play-offs mis, waar Amerika, Italië, Canada en Taiwean zich voor hebben gekwalificeerd. Bij winst op Colombia was het team vierde geworden, voor Taiwan, op basis van het aantal tegenruns. Nu eindigde Nederland als vijfde, waardoor het zich niet rechtstreeks plaatst voor de Olympische Spelen van 2000 in Sydney.

Nu is de ploeg gedwongen volgend jaar een kwalificatietoernooi te spelen.

Meer over