Den Bosch wil gouden tijd doen herleven

Als de opening van de Europese campagne een goede indicatie geeft van wat het Bossche publiek nog mag verwachten van de basketbalploeg van coach Randy Wiel, dan belooft dit seizoen bijzonder fraai te worden....

Van onze verslaggever Charles Bromet

De ironie wilde overigens dat de twee spelers van wie het meeste wordt verwacht in de ULEB Cup, Sharone Wright en Leon Rodgers, lange tijd niet thuis gaven. Rodgers herstelde zich nog door 16 punten voor zijn rekening te nemen. Maar Wright scoorde slechts vier keer en zal de komende tijd moeten aangrijpen om fit te geraken, want dat lijkt vooralsnog zijn grootste probleem.

De grote man aan de kant van Den Bosch was Travis Young, die niet alleen 25 punten maakte, maar zijn ploeg ook in de verlenging naar de winst leidde. Het zorgde voor uitzinnige taferelen in De Maaspoort, waar de voorlaatste hit van Marco Borsato ‘Rood’, voor de Bosschenaren een verwijzing naar hun tenue, werd grijs gedraaid.

Den Bosch zocht de kleedkamers in de rust nog op met een kleine achterstand (28-31), terwijl de ploeg van Wiel een belangrijk deel van de eerste helft best redelijk had gespeeld.

Dat gold overigens niet voor de openingsfase, die het ergste deed vermoeden. Real liep snel uit naar een 10-0 voorsprong, terwijl de Nederlandse landskampioen pas de eerste score kon noteren na ruim vijf minuten spelen. Saillant detail: die eerste score kwam van Erik Nelson, de man die Wright al na vier minuten had vervangen na een desastreus begin.

De 33-jarige Amerikaan schoot geen enkele keer raak en leek zijn defensieve taken te verwaarlozen. Juist in de fase dat Nelson hem verving, ging het draaien bij de thuisploeg. En dat zal Wiel te denken hebben gegeven.Vooral omdat Real in die eerste fase niet eens voluit leek te gaan. De Spanjaarden speelden routineus en gecontroleerd, zonder het gaspedaal al te fors in te trappen.

Een vluchtige blik op de selectie van Real maakte duidelijk dat de ploeg van Wiel een tegenstander van formaat zou ontmoeten. De Spaanse wereldkampioenen Alex Mumbru en Felipe Reyes maken deel uit van dit koninklijke gezelschap dat niet zou misstaan in de Euroleague, de Champions League van het basketbal.

De rest van de oppositie in groep D van de ULEB Cup wordt gevormd door St.-Petersburg, Rode Ster Belgrado, PAOK Thessaloniki en Bergen, dat volgende week in België de tweede tegenstander is.

Den Bosch begon aan de ULEB Cup in het besef dat geen enkele Nederlandse ploeg er door de jaren heen in is geslaagd meer dan drie wedstrijden te winnen in dit Europese toernooi. De ploeg van Wiel zal wat dat betreft onbekend terrein moeten betreden om zich voor de volgende fase te plaatsen, en doet dat met in het achterhoofd de wetenschap dat een vierde plaats volstaat.

In 1980 won Den Bosch nog van Real Madrid, in de strijd om de Europa Cup I. Dat was een jaar nadat het voormalige EBBC van voorzitter Rinus de Jong, coach Ton Boot en sterspeler Kees Akerboom senior nog was doorgedrongen tot de finale van de Europa Cup II, waarin overigens werd verloren van de Italiaanse topploeg Gabetti Cantu.

Hoofdsponsor Eiffel, dat voor ongeveer 1,7 miljoen euro investeerde in de basketbalploeg, hoopt die gouden tijd te laten herleven en tracht het klimaat te professionaliseren. Dat lukt vooralsnog aardig, want Den Bosch is na het landskampioenschap van 2006 ook zeer dominant in het nieuwe nationale seizoen. Zo werden de eerste zeven wedstrijden gewonnen.

De glans van de competitie was er ook tegen Real, vooral in de slotfase van de wedstrijd, toen zich een fascinerend nek-aan-nek-gevecht ontspon. Gesteund door het publiek ging Den Bosch de confrontatie aan met passie en onbevangenheid.

Met nog 22,4 seconden was de stand in evenwicht (68-68) en kreeg Den Bosch zelfs de kans om de wedstrijd in reguliere tijd te beslissen. Maar Rodgers slaagde er niet in de laatste aanvalsopzet te verzilveren, waardoor er moest worden verlengd.

En juist in de toegevoegde tijd sloeg het team van Wiel toe. Bij de stand 80-77 schoot Young twee cruciale vrije worpen raak, waarna Den Bosch uiteindelijk met liefst zeven punten afstand nam.

Het betekende een ongekende start aan de Europese campagne voor de Nederlandse landskampioen, die het speelveld verliet met een staande ovatie van het publiek.

Meer over