Nieuws

Deignan soleert naar zege in eerste vrouweneditie Parijs-Roubaix

De Britse Lizzie Deignan heeft de eerste vrouweneditie van de wielerklassieker Parijs-Roubaix gewonnen. Het was een zware tocht over tal van kasseistroken die er op sommige plaatsen slecht bijlagen.

Lizzie Deignan op de kasseien. Beeld AFP
Lizzie Deignan op de kasseien.Beeld AFP

De renster van Trek-Segafredo was er op de eerste van zeventien zones met kasseien vandoor gegaan en bouwde haar voorsprong langzaam uit. Pas in de slotfase slaagde Marianne Vos er in Deignan nog enigszins onder druk te zetten. De Brabantse van Jumbo-Visma slaagde er echter niet in het gat te dichten en finishte op 1 minuut en 17 seconden van de winnares als tweede. De Italiaanse Elisa Longo Borghini bereikte als derde de finish, juichend voor zichzelf en voor haar ploeggenoot Deignan.

De koers over op sommige stukken kletsnatte kasseien zorgde voor veel valpartijen. Onder anderen Ellen van Dijk en Annemiek van Vleuten gingen onderuit. Zondag rijden de mannen Parijs-Roubaix.

Deignan (32) was de eerste aanvaller. Met de wind in de rug breidde de wereldkampioene van 2015 haar voorsprong snel uit. Achter haar ontstond op zo’n 40 kilometer voor de streep een groep die ruim 2 minuten achterstand had. In die groep reden onder anderen Vos, Amy Pieters en Chantal van den Broek-Blaak, een drietal dat kansen werd toebedacht in Roubaix.

In die groep leidde de ploeg SD Worx de achtervolging, met naast Blaak en Pieters ook de Luxemburgse Christine Majerus. Vos versnelde op zo’n 18 kilometer voor de streep. Achter haar gingen Van Dijk en Majerus hard onderuit, Pieters had even ervoor moeten lossen. Vos kreeg alleen nog Longo Borghini mee. Op Carrefour de l’Arbre, een van de zwaarste kasseistroken, was Vos niet meer bij te houden voor de Italiaanse. Het verschil met Deignan liep terug, maar was met 1 minuut en 45 seconden voor de Britse nog ruim voldoende om het tot de wielerbaan van Roubaix vol te houden.

Deignan kwam bijna niet uit haar woorden nadat ze de finish had bereikt. ‘Ik ben heel emotioneel en zo trots’, stamelde ze. ‘Sorry, het zijn niet mijn beste teksten, maar ik ben zo gelukkig. Ik kan het niet geloven.” Wat later legde ze uit dat de aanval niet eens gepland was. Deignan had in Van Dijk en Longo Borghini ploeggenotes die hoger stonden in de rangorde. ‘Ik wilde hen beschermen door op kop te gaan rijden en nu ben ik de eerste winnaar’, klonk het verbaasd.

Meer over