Reportage

Deense Vikingen zijn voor niemand meer bang op het EK

Denemarken is na het drama rond sterspeler Christian Eriksen miraculeus opgestaan. De ploeg, onder leiding van de onervaren, maar zeer gewaardeerde bondscoach Hjulmand, is na de winst op Wales hard op weg de verrassing van het EK te worden.

Kasper Dolberg scoort de 2-0 namens Denemarken in het duel met Wales.  Beeld EPA
Kasper Dolberg scoort de 2-0 namens Denemarken in het duel met Wales.Beeld EPA

Anders Luther was de rustigste onder een joelende roodwitte meute Deense voetbalfans die zaterdagavond op het plein voor de Johan Cruijff Arena bier in elkaars nek goot. Glimlachend sloeg Luther – roodwitte Vikingmuts, Deense vlag om de schouders, shirt van het Deens elftal om zijn forse buik – zijn landgenoten gade die de 4-0 winst van de Deense ploeg op Wales vierden.

Hij had zelf niets gedronken. Hij moest nog rijden, binnen twaalf uur moesten de Denen Nederland weer uit zijn om verplichte quarantaine te ontlopen. ‘Een rit van een uur of elf ongeveer. En diezelfde rit heb ik vanochtend al gemaakt. Maar het is de mooiste dag ooit. Ik ben nuchter, maar dronken van geluk.’

Denemarken treft komende zaterdag in de kwartfinale Tsjechië, de bedwinger van het Nederlands elftal, maar is voor niemand meer bang. ‘Het maakt niet uit tegen wie we moeten. Wij zijn Vikingen en komen altijd om te winnen. Dat gaan we ook zaterdag in Baku doen,’ riep rechtsbuiten Martin Braithwaite, maker van de 4-0, zaterdagavond vol bravoure.

Eriksen

De Deense ploeg is miraculeus opgestaan na het drama rond sterspeler Christian Eriksen die getroffen werd door een hartstilstand tijdens de eerste poulewedstrijd tegen Finland. De ploeg was aangeslagen, doch voetbalde dapper door en ging als bij wonder naar de knock-outfase met drie punten vergaard in de laatste poulewedstrijd tegen Rusland (4-1). Derhalve zijn de cijfers van de laatste twee duels indrukwekkend: 8 voor, 1 tegen.

De gebeurtenissen rond Eriksen heeft ‘een gigantische impact op alle Denen’, vertelde een andere fan Lars Skov, die met de bus naar Amsterdam was gekomen. Hij droeg een shirt van Eriksen, zoals zoveel landgenoten. ‘Dat had ik al eerder gekocht. Maar ik draag het met nog meer trots.’ Een levensgroot Eriksen-shirt werd kort voor de aftrap uitgerold op het veld en toegezongen door duizenden Denen die zo zoveel mogelijk een thuissfeertje creëerden. Een spandoek vermeldde: ‘Guld for Eriksen’, goud voor Eriksen.

Goud leek zaterdagavond aanvankelijk ver weg. Wales, op het vorige EK halve finalist, begon sterk met de geïnspireerde sterspeler Gareth Bale voorop. Bondscoach Hjulmand liet al na een kwartier verdediger Christensen wat opschuiven om zo de ruimte tussen defensie en middenveld te dichten. Dat sorteerde effect, maar vooral de treffers van Kasper Dolberg, halverwege de eerste helft en kort na rust, kantelden het duel. Met name Dolbergs eerste treffer was fraai: een machtig schot in de verre hoek na een korte dribbel.

‘In sterren geschreven’

‘Dit stond in de sterren geschreven,’ zei Hjulmand op de persconferentie na afloop. ‘Kasper is hier in de Johan Cruijff Arena begonnen, net als Christian.’ Dolberg had nooit in de basis gestart als Yusuf Poulsen, die al twee keer scoorde dit EK, niet geblesseerd was geraakt. Hjulmand: ‘Het was voorbestemd dat hij juist hier zou schitteren.’

Dolberg bleef er tamelijk stoïcijns onder, hij liep na zijn treffers terug naar de middenlijn met een blik alsof hij de vuilnis nog moest buitenzetten, terwijl hij net lekker voor de tv was neergestreken. Zo kennen ze hem ook bij Ajax waar hij tussen 2015 en 2019 onder contract stond. Na een ijzersterk eerste seizoen verloor hij de concurrentiestrijd van de oudere, gretigere spitsen Tadic en Huntelaar, waarop Ajax hem voor 20,5 miljoen verkocht aan OGC Nice.

Collega’s en trainers bij Ajax konden moeilijk tot hem doordringen, Dolberg is een man van weinig woorden, en heeft aparte humor. Zaterdagavond zei hij het meest genoten te hebben van de 3-0, die vlak voor tijd werd aangetekend door Joakim Mæhle. ‘Want toen kon ik relaxen.’

Middenveld

Achter Dolberg staat een stevig, maar niet al te creatief middenveld met Højbjerg en Delany. Op de flanken blijven backs Mæhle en Stryge maar gaan. Net als Braithwaite, die voor Barcelona uitkomt maar zich compleet wegcijfert. Talent Damsgaard, die vanaf links komt, passeert, combineert en schiet makkelijk.

Achterin staan de ervaren leiders Vestergaard, Kjaer en doelman Schmeichel. Bondscoach Hjulmand stopte al als 26-jarige met voetbal door knieproblemen, is relatief onervaren en zou pas na het EK aantreden. Maar door het uitstel van een jaar staat hij nu voor de groep en zijn spelers overladen hem met lof voor de manier waarop hij zijn team door de achtbaan aan emoties leidt.

‘We hebben dit toernooi veel meegemaakt, maar als we zó spelen, dan kan geen enkel team ons bijhouden,’ voegde Braithwaite zaterdagavond toe. ‘Iedere tegenstander breekt dan, vroeg of laat.’

Meer over