Deen behoudt leiderstrui dankzij fietsruil in tweede etappe; Hoofdrol voor Michaelsen in Ronde van Spanje

De Deen Lars Michaelsen heeft in de eerste etappes van de Ronde van Spanje een opmerkelijke rol gespeeld. De 28-jarige renner uit de TVM-ploeg van Cees Priem won zaterdag de openingsrit....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Bij de finish constateerde de rondearts een verwonding aan de rechter arm en kneuzingen in de borststreek. Naar verwachting zal Michaelsen de ronde kunnen vervolgen.

Michaelsen profiteerde van de vrijheid die hij bij afwezigheid van de zieke Jeroen Blijlevens kreeg. Hij schreef zaterdag geschiedenis door als eerste Deen de leiderstrui in de Vuelta te pakken. Op het racecircuit van Estoril in Portugal versloeg hij de Italiaan Chiappucci en de Fransman Laurent Jalabert in de sprint.

Mario Cipollini kwam binnen met een achterstand van 12 minuten. De Italiaan was vrijdagavond in Milaan nog aanwezig bij de verkiezing van Miss Italië en had er zaterdag nog duidelijk geen zin in. Zondag trouwens ook nog niet. Hij voelde zich ziek en stapte af.

In de tweede etappe, van Evora naar Vilamoura, nam Jacky Durand het initiatief. Na 21 kilometer ontsnapte de Fransman uit het peloton. Hij kreeg een maximale voorsprong van ruim 15 minuten, maar onder aanvoering van TVM werd de renner weer ingelopen. De valpartij verhinderde Michaelsen opnieuw mee te sprinten om de zege. Deze ging naar de Duitser Marcel Wust. Met behulp van zijn teamgenoten behield de Deen een voorsprong van zes seconden op Chiappucci en zeven op Laurent Jalabert.

Drie renners van de Rabobank-ploeg probeerden zich te mengen in de spurt. Aart Vierhouten, Jans Koerts en Max van Heeswijk eindigden respectievelijk als negende, tiende en twaalfde.

In de Ronde van de Toekomst laten de jonge Nederlandse renners zich van voren zien. Steven de Jongh was zaterdag de snelste in de tweede etappe. De TVM'er klopte de Brit Hunt en de Duitser Hondo in de sprint. Een dag later kwam Stefan van Dijk net iets te kort voor de overwinning. De renner uit de amateurploeg van de Rabobank, vorig jaar nationaal kampioen bij de amateurs, moest het op de streep afleggen tegen Hunt. De Australiër Jay Sweet finishte als derde.

De leiding in het algemeen klassement is in handen van de Fransman Erwan Menthéour. De Jongh staat derde op twee minuten en dertien seconden.

Maarten den Bakker rijdt de komende drie jaar in dienst van de Rabobank-ploeg. De renner bereikte afgelopen week een akkoord met teammanager Jan Raas. Den Bakker reed de afgelopen vijf jaar voor TVM, maar gaf in de Ronde van Frankrijk te kennen die ploeg te willen verlaten.

Den Bakker (28) is prof sinds 1990. De eerste drie jaar reed hij bij PDM, sinds 1993 was hij in dienst bij TVM. Hij behaalde zestien zeges in zijn loopbaan. De belangrijkste was de Nederlandse titel in 1996. Dit seizoen won hij drie ritten.

Priem van TVM contracteerde op zijn beurt Sergej Oetsjakov voor twee jaar. De Oekraïner is sinds 1993 prof. De laatste jaren verdiende hij zijn geld bij Polti, dat zich uit de wielersport terugtrekt. De 29-jarige Oetsjakov wordt door TVM aangemerkt als 'alleskunner'.

John van den Akker rijdt de komende drie seizoenen voor het AXA Cycling Team. De wielrenner stond onder contract bij de profs van Foreldorado/Golff, maar die ploeg stopt aan het einde van dit seizoen. Bij de nieuwe formatie, de opvolger van het huidige Europolis-team, komt hij twee ex-profs tegen. Marcel Luppes (Rabobank) en voormalig ploeggenoot John den Braber tekenden al eerder voor AXA Cycling. Van den Akker zal als wegkapitein fungeren.

Meer over