Debutant Van der Smissen grijpt zilver bij EK duatlon

Triatleet Armand van der Smissen heeft bij het Europees kampioenschap duatlon in het Poolse Glogów beslag gelegd op de zilveren medaille....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Bij de vrouwen stond titelverdedigster Irma Heeren door domme materiaalpech net naast het podium. Tijdens het fietsen in de kopgroep liep de ketting van het binnenblad en moest de Middelburgse een minuut van de fiets. Ze kwam in West-Polen toch nog als vierde over de streep. Bij de junioren snelde talent Ralph Zeetsen naar het goud.

Van der Smissen is een goede hardloper (met een persoonlijk record op de 10 kilometer van 28.50). De triatleet, die vindt dat de 'duatlon niet als bijprogramma van de triatlon gezien mag worden', had het voordeel dat bij deze Europese kampioenschappen bij het fietsonderdeel voor het eerst gestayerd mocht worden.

Van der Smissen legde de eerste tien kilometer als snelste af, werd daarna ingelopen door een viertal fietsers, onder wie twee goed samenwerkende Zwitsers. Van der Smissen sloot aan en kon in het wiel blijven. Op het eind reden de twee Zwitsers weg uit de kopgroep. Bij het lopen kon Van der Smissen Sylvain Colay niet meer achterhalen.

Volgens teammanager Alexander Maasdijk zaten er in de twee rondjes van tweeëneenhalve kilometer twee venijnige klimmetjes. 'Als je dan wat last van een geïrriteerde hamstring hebt zoals Armand, dan kun je net niet meer voluit gaan. Goud was anders heel goed mogelijk geweest.'

Het goud lonkte ook nadrukkelijk naar Irma Heeren. Bij de eerste tien kilometer liep de duatlete 'met twee vingers in de neus' weg van de rest van het veld. Ze had in het parc fermee, waar de fiets moest worden gepakt, liefst anderhalve minuut voorsprong.

De eerste 20 kilometer reed ze vervolgens alleen, daarna werd ze door een goed samenwerkend trio duatleten ingehaald. 'Ik kon goed meegaan, was van plan bij de afsluitende vijf kilometer lopen mijn slag te slaan', aldus de 29-jarige Middelburgse.

Bij kilometerpunt 25, tijdens een venijnig klimmetje, sloeg het noodlot echter toe. De ketting liep bij het schakelen van het binnenblad en kwam klem te zitten tussen crank en frame. Heeren moest van de fiets en verloor een dikke minuut met het lospeuteren van de ketting. Het leidende trio reed van haar weg, een andere duatlete snelde ook nog voorbij.

Bij het lopen probeerde Heeren nog iets van haar achterstand goed te maken, maar dat lukte niet voldoende, ze schoof nog wel een plaatsje door, maar reikte net niet tot het podium. 'De mentale tik was groot. Als er niets was gebeurd, dan had ik het gewoon afgemaakt bij de afsluitende vijf kilometer. Ik had vrijwel zeker goud gepakt, mijn lopen was veel beter', vertelt de gedesillusioneerde duatlete die 's winters het lichaam hardt bij het veldlopen.

Bij dua- en triatlon is hulp van buitenaf uit den boze. Er kan dus niet van fiets gewisseld worden. Er reist met de selectie ook geen mecanicien mee, zoals bij het wielrennen wél het geval is. Volgens Alexander Maasdijk is dat niet nodig: 'Er is binnen de groep veel materiaalkennis aanwezig.' Heeren had tijdens de training ook al last van de ketting gehad. 'Maar toen was het 't buitenblad dat niet goed werkte. Misschien is de fiets bij het vervoer enigszins beschadigd.' De Nederlanders reisden per bus naar West-Polen.

Voor Heeren, Nederlands kampioen duatlon, die eerder dit jaar net naast de nationale titel veldlopen greep, is het seizoen niet verloren. 'Ik richt me op een aantal belangrijke wedstrijden in het buitenland.' De atlete, die vorig jaar terugkwam na een zwaar verkeersongeluk, start in september ook op het WK duatlon in het Spaanse Guernica.

Rob Barel, die vorige maand in Venray Nederlands kampioen duatlon werd, verscheen in Glogów niet aan de start. De 39-jarige triatleet die al vele jaren aan de top staat, koos voor het WK lange afstand (triatlon) dat op 8 juni in Nice wordt gehouden.

Barel bereidt zich momenteel op hoogte in Font Romeu in de Pyreneeën voor op dat mondiale kampioenschap, dat oorspronkelijk een week eerder op het programma stond. Vanwege de tweede ronde van de verkiezingen in Frankrijk op 1 juni werden alle grote evenementen in dat land op die dag echter verplaatst.

Meer over