Dean Gorré nieuwe bondscoach Suriname

De Surinaamse voetbalbond heeft deze week Dean Gorré aangesteld als bondscoach.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De in Paramaribo geboren oud-speler van Ajax en Feyenoord krijgt de taak het Surinaams elftal naar de volgende voorronde van het WK-kwalificatietoernooi te brengen. In juni komt Suriname daarin uit tegen de winnaar van Nicaragua-Anguilla.

Omdat Suriname iets hoger op de FIFA-ranglijst staat (163ste) stroomt het een ronde later in tijdens de kwalificatie. In totaal moet Suriname minstens 20 interlands afwerken voor een plaats op het eindtoernooi in 2018.

Gorré (44) zal het in de WK-kwalificatie voorlopig moeten stellen zonder profs van Surinaamse origine uit de Europese competities. Pas als het Surinaamse parlement akkoord gaat met de dubbele nationaliteit voor topvoetballers kan Gorré ze opstellen.

Sportpaspoort

Nog afgezien van de uitkomst van een parlementaire stemming, is de vraag wanneer de wet op de agenda komt. In het parlement zijn de laatste maanden zelden genoeg leden om besluiten te nemen. Vanaf april al helemaal niet: dan staat alles in het teken van de verkiezingen op 25 mei.

Bondsvoorzitter John Krishnadath heeft het de invoering van het sportpaspoort in 2015 alvast uit zijn hoofd gezet. 'We hebben Gorré aangetrokken om ons dit kalenderjaar in de race voor het WK te houden.'

Gorré woont in Engeland en zat zonder club. Eerder was hij assistent-coach bij Southampton en Stoke City. Het is de bedoeling dat hij elke vier weken naar Suriname vliegt voor een trainingsperiode van een week tot tien dagen.

Geen salaris

Een salaris zit er niet in: 'Het ministerie van Sport en Jeugdzaken betaalt mijn reis- en verblijfkosten. Ik heb me ter beschikking gesteld. Anders denk ik niet dat het lukt om iemand van mijn kaliber, met een proflicensie, aan te stellen. Ik doe het voor het land. Hier ben ik geboren, ik wil graag het nationale voetbal helpen ontwikkelen.'

Hoewel hij nauwelijks spelers kent uit de Surinaamse hoofdklasse, is Gorré ervan overtuigd dat Suriname de volgende ronde kan halen: 'De basis van de nationale selectie bestaat uit tien spelers van Intermoengotapoe. Die zijn vijf keer op rij landskampioen geworden. Ik heb prima contact met de eigenaar en voorzitter Ronnie Brunswijk. Hij heeft me gegarandeerd dat ik altijd over zijn spelers kan beschikken.'

Meer over