De Vries mist chemie met Timmer en wil weg

Linda de Vries bewees afgelopen weekeinde dat haar vierde plaats bij het Europees kampioenschap allround in januari geen toeval was. De 24-jarige Nederlandse schaatsster evenaarde die klassering bij de mondiale titelstrijd in Moskou en heeft haar naam nu definitief gevestigd.

ANP/Redactie
Linda de Vries. Beeld anp
Linda de Vries.Beeld anp

Het succes voor De Vries lijkt precies op het juiste moment te komen. De rijdster maakte in de zomer de overstap van Team Anker naar Team Liga, maar is daar niet op haar plaats. De Vries heeft het niet naar haar zin bij coach Marianne Timmer en wil niet met haar verder.

'De klik tussen ons is er niet. Maar misschien dat ze het op een andere manier gaan oplossen', zo zei ze in de Russische hoofdstad. De Vries zit naar eigen zeggen 'sporttechnisch' niet op één lijn met Timmer.

Bij het WK liet de in Assen geboren schaatsster zich begeleiden door Rutger Tijssen, de andere coach bij Team Liga. 'Vorig jaar was ik bij beide toernooien nog reserve en nu word ik gewoon twee keer vierde', aldus De Vries. 'Voor veel sporters is die plek misschien een teleurstelling, voor mij op dit moment zeker niet. Hier had ik vooraf nooit op gerekend.'

Als het aan De Vries ligt, zet ze de samenwerking met de 37-jarige Tijssen voort. 'Maar we weten niet welke kant het opgaat', zegt ze over de onzekerheid rond het schaatsteam. De contracten met Liga lopen aan het einde van dit seizoen af, en het is niet zeker of de sponsor langer doorgaat. En mocht dat wel zo zijn, is het nog onduidelijk op welke manier.

Ook oud-schaatser Tijssen wil graag verder met De Vries, die bij het WK zowel op de 3000 als 5000 meter als derde eindigde. Op de 500 meter werd ze zesde en op de 1500 meter zevende. De trainer weet ook nog niet hoe zijn toekomst eruit ziet.

'Onze doelstelling was om bij de eerste zes te eindigen en vier goede races te rijden', aldus Tijssen over het WK van De Vries. 'Maar ze is nu vierde geworden met drie goede races.' Het enige tegenvallende optreden van De Vries was op de 1500 meter, waar ze in een rechtstreeks duel van de Tsjechische Martina Sablikova verloor.

Tijssen: 'Linda en ik willen de samenwerking graag continueren. Maar het moet wel kunnen en mogelijk zijn.'

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over