De voeten van 'King Kevin' de Bruyne doen dienst als kwasten en de grasmat is zijn canvas

De Engelse voetbalwereld heeft een nieuwe King Kevin. Veertig jaar nadat Kevin Keagan schitterde als Meester van de Merseyside (en later Hamburg), is het nu Kevin de Bruyne die de voetbalharten sneller doet kloppen.

Kevin de Bruyne nadat hij gescoord heeft tegen Tottenham Hotspur. Beeld afp
Kevin de Bruyne nadat hij gescoord heeft tegen Tottenham Hotspur.Beeld afp

Nadat de Belgische middenvelder van Manchester City betoverend spel had laten zien tijdens de 4-1 zege op Tottenham Hotspur is de 26-jarige vergeleken met een Vlaamse meester wiens voeten dienst doen als kwasten en voor wie de grasmat een canvas is.

De Bruyne verkeert al het hele seizoen in grootse vorm, maar wat hij tegen de bezoekers uit Noord-Londen liet zien bevestigde zijn faam als beste middenvelder van de wereld. Passes die hij zonder na te denken verstuurde belandden op de inch nauwkeurig bij zijn medespelers. Wanneer hij de bal niet had, ging hij onvermoeibaar op jacht om hem te veroveren. Hij dolde Spurs-spelers en nadat Dele Alli zijn enkel had proberen te breken, antwoordde hij door de bal even later onhoudbaar achter doelman Hugo Lloris te schieten.

Pep Guardiola, die de afgelopen jaren veel goede spelers onder zijn hoede heeft gehad, zocht na afloop naar woorden om de voetbalintelligentie van de Vlaming op passende wijze te prijzen. 'Zijn prestatie vandaag... Ik heb geen woorden, geen woorden om te beschrijven wat hij met de bal heeft gedaan, zijn voorzetten en zijn vermogen om het spel te bepalen. En altijd gebruikt hij zijn hoofd.' De spelverdeler heeft veertien doelpunten gemaakt in de afgelopen vijftien wedstrijden, die allemaal door City zijn gewonnen.'

Vaandeldrager van de Belgische voetbalrevolutie

Wat zouden ze nu bij Chelsea denken? In 2012 kocht de Londense club De Bruyne van Genk, maar na een half jaar werd hij uitgeleend aan Werder Bremen. Zijn tweede termijn op Stamford Bridge was evenmin succesvol en Jose Mourinho verkocht hem aan Wolfsburg, waar hij zo goed speelde dat Manuel Pellegrini hem in 2015 voor 75 miljoen euro naar Manchester haalde. Het bleek een goede aankoop te zijn, zeker nu hij onder Guardiola tot volle wasdom is gekomen, een voetballende Pieter Bruegel is geworden.

Hij is nu de vaandeldrager van de Belgische voetbalrevolutie, waar ook Eden Hazard, Romelu Lukaku, Thibaut Courtois en Marouane Fellaini toe behoren, alsmede de halve Spurs-verdediging. De Bruyne is geboren in Drongen, Oost-Vlaanderen, waar zijn slaapkamer vol hing met Liverpool-parafernalia. De jonge en koppige Kevin groeide op met de bal aan beide voeten en kwam terecht in de jeugd van AA Gent. Op zijn 14e koos hij ervoor, om speltechnische redenen, naar het Limburgse Genk te gaan. Daar ging hij wonen bij een gastgezin.

'De droogtrommel'

Een visionaire coach noemde hem indertijd 'een moderne Cruijff', een predicaat waar jonge voetballers vaak onder bezwijken. Dat De Bruyne, die bij zijn collega's vanwege zijn droge humor bekend staat als 'de droogtrommel', nu floreert onder auspicien van een Cruijff-leerling is poëtisch. De oudere City-fans, groot geworden met ploetervoetbal, kunnen hun ogen niet geloven bij de brille die 'Koning Kevin' wekelijks laat zien. Een toeschouwer moet zaterdag evenwel gemengde gevoelens hebben gehad: Engeland-manager Gareth Southgate.

Op 28 juni speelt Engeland in Königsberg tegen België tijdens het wereldkampioenschap.

Meer over