PROFIEL

De vijf opvolgsters van Ranomi Kromowidjojo

Er staat een nieuwe lichting zwemsters klaar. De vijf debutanten in de olympische equipe voor de Spelen van Rio moeten de komende acht jaar het Nederlandse zwemmen smoel geven als het tijdperk 'Kromo' voorbij is.

Ranomi Kromowidjojo. Beeld getty
Ranomi Kromowidjojo.Beeld getty

undefined

Kira Toussaint

21 jaar, University of Tennessee

Ze is de dochter van olympisch rugslagkampioen Jolanda de Rover (Los Angeles 1984). Kira Toussaint heeft de gunstige genen van haar moeder. Haar vader, Huub, is bewegingswetenschapper. De familie weet waar het over gaat bij topsport. Kira mist de lengte van haar moeder, maar ze heeft een formidabele onderwaterfase. Toussaint paste niet in het Nederlandse zwemsysteem, waar ze coaches als Martin Truijens en Marcel Wouda als te streng ervoer. Ze week in 2013 uit naar de VS. Eerst zwom ze in Florida, waar coach Neal Studd erg los opereerde. Toen ze olympische kriebels kreeg, maakte ze de overstap naar de University of Tennessee in Knoxville. Coach Matt Kredich leidde haar in Eindhoven naar de olympische kwalificatie op de 100 rug (1.00,25). Nu nog het Nederlands record van Femke Heemskerk: 1.00,03.

Kira Toussaint. Beeld
Kira Toussaint.Beeld

Robin Neumann

18 jaar, NTC Amsterdam

De zwemster kreeg haar opleiding bij Stadtwerke München, een Duitse club. De dochter van een Oostenrijkse vader (werkzaamin de hotelbranche) en Nederlandse moeder ging de wereld over, maar streek voor haar sportcarrière neer in Amsterdam. Robin Neumann werd aan de hand van coach Martin Truijens van de rug op de buik gelegd. 'Ik meende dat ze een aardige rugslagzwemster was, maar zag meer potentie voor haar op de vrije slag', aldus de coach. Die inschatting bleek te kloppen. Neumann werd in december bij de EK kortebaan in Israël plots de nummer vier van Europa op de 200 meter vrije slag. In het olympische bad (50 meter) heeft ze ook stappen gemaakt, van 2.01,5 is ze doorgeschoten naar 1.57,85, waardoor ze naast Femke Heemskerk zal uitkomen op de olympische 200 meter.

Robin Neumann. Beeld anp
Robin Neumann.Beeld anp

Marrit Steenbergen

16 jaar, RTC Drachten

Zij is de Europees jeugdkampioen op de 200 meter vrije slag, een succes dat Marrit Steenbergen al jaren was voorspeld. Zij won in Baku ook nog eens vijf zilveren medailles, met toptijden. Ze is lang en slank, heeft grote handen en voeten, allemaal voordelen in het zwemmen. De Friezin heeft het talent van haar moeder, Cathy Bonnema. Al van haar 12de wordt Steenbergen aangekondigd als de opvolgster van Ranomi Kromowidjojo. Ze heeft vele jeugdrecords van Kromo aangescherpt. Haar focus is meer gericht op de 100 en 200 vrij dan op de 50 en 100 vrij zoals Kromowidjojo haar loopbaan heeft ingekleed. Als 15-jarige zwom Steenbergen al naar het WK-zilver, op de 4 x 100 meter vrije slag van 2015. Haar coach was Michiel Riemslag die haar prees om het directe leervermogen. Nu wordt zij gecoacht door de jonge Frank Bosma.

Marrit Steenbergen. Beeld
Marrit Steenbergen.Beeld

Esmee Vermeulen

19 jaar, NTC Eindhoven

De Zaanse zwemster, met haar 1.80 zo'n typisch Hollandse meid, staat sinds 2011 te boek als een belofte. Ze kwam thuis met juniorenmedailles van de EJK in Belgrado. Het waren plakken op de 200 en de 800 meter vrije slag. Maar toenmalig technisch directeur Jacco Verhaeren zag vooral potentie op de 100 vrij. Ze zwom bij de WK in Barcelona (2013) de series op de 4 x 100. Een jaar later, bij de EK Berlijn, maakte ze deel uit van de estafetteploeg die Europees zilver haalde. Toen ze stilviel en bij de WK in Kazan nul nummers zwom, stapte ze over van NTC Amsterdam (Truijens) naar NTC Eindhoven (Marcel Wouda). 'Ik zie haar als een specialiste voor de 200 en 400 meter', aldus de ervaren coach. Hij wil haar ook terugbrengen op de 800 meter. In Rio zal Vermeulen deel uitmaken van de 4 x 200 estafette die een serieuze medaillekans heeft.

Esmee Vermeulen. Beeld anp
Esmee Vermeulen.Beeld anp

Andrea Kneppers

23 jaar, University of Louisville

Niemand kent de pijn van het missen van een olympisch ticket waarschijnlijk beter dan Andrea Kneppers. In 2012 greep de zwemster uit 't Zand (NH) met drie teamgenoten met 0,09 seconde naast de limiet voor de 4 x 200 vrij van Londen. 'Daar ben ik nog steeds niet overeen', sprak ze bij de Swim Cup in Eindhoven. Het bracht haar wel veel goeds. 'Ik ben naar de Verenigde Staten verhuisd. Als ik me voor de Spelen had gekwalificeerd, was ik hier gebleven en nu al gestopt.' Ze was het plezier kwijt. Dat heeft ze in Louisville, Kentucky, weer gevonden, plus twee bachelors (marketing en economie). Kneppers, een nichtje van de befaamde marathonatleet Barry, leerde in de VS ook hard werken. Ze deed er met coach Arthur Albiero de beruchte 'killer trainingen'. Dan kost een 200 vrij niet veel moeite meer. 'Piece of cake', zegt ze daarover.

null Beeld
Meer over