De vijf belangrijkste momenten uit het seizoen van Verstappen

De vijf belangrijkste momenten uit het seizoen van Max - de achternaam is overbodig na het eerste seizoen van Verstappen jr. bij een topteam.

Max Verstappen wordt begeleid door een dokter na zijn crash in Monaco Beeld anp
Max Verstappen wordt begeleid door een dokter na zijn crash in MonacoBeeld anp

Winst in de GP van Spanje

Verstappen begint nog in de auto van Torro Rosso, maar al vroeg in het seizoen mag hij van de Red Bull-bazen van plek ruilen met Daniil Kvyat. Een zet waar ze geen moment spijt van zullen hebben gehad.

Op 15 mei staat de GP van Barcelona op het programma, het seizoen is pas vier races oud. De ogen zijn gericht op de jonge Limburger: hoe doet hij het in een topauto?

Het antwoord is simpel: dan is hij de beste van de rest. De Mercedessen zijn bijna ongenaakbaar, maar rijden elkaar in Spanje de eerste ronde van de baan. Verstappen komt op 22 ronden van de finish aan de leiding en houdt die plek tot ieders verbazing vast tot aan de finish. In de woorden van F1-commentator Olav Mol: 'Yo-hee, yo-hoo, yo fucking ho.'

Max Verstappen wint Formule 1-race: 'Ongelooflijke ervaring'

Uit het archief: Als 18-jarige heeft Max Verstappen zijn naam vetgedrukt in de geschiedenisboeken van de autosport geschreven. De Nederlandse Formule 1-coureur won zondag de Grote Prijs van Spanje, waarmee hij het beste resultaat ooit behaalde van een Nederlander in de koningsklasse van de autosport.

Crash in Monaco

Twee weken na verrassende overwinning van Verstappen reist het F1-circus af naar Monaco. Prachtige beelden, maar voor de coureurs voelt het in de woorden van de Braziliaanse oud-wereldkampioen Emerson Fittipaldi als 'vliegen met een helikopter in een woonkamer'.

Inhalen is lastig, een crash ligt in iedere bocht op de loer. Dat heeft Verstappen geweten. Hij crashte in de vrije training, kwalificatie én race. Een zeldzaamheid in de Formule 1.

Beide beentjes konden weer op de grond.

Verslag Monaco

Als er één raceweekeinde is dat Max Verstappen (18) in zijn nog korte Formule 1-carrière mag overdoen, dan kiest hij zonder twijfel voor het afgelopen weekeinde in Monaco. De Nederlander maakte liefst drie keer kennis met de muur van het prinsdom.

Verstappen vs. Ferrari in Spa (en de rest van het seizoen)

'Hij krijgt bescherming van racefederatie FIA. Ze willen dat hij een ster wordt', zei oud-wereldkampioen Jacques Villeneuve na de race in Spa. Volgens de Oostenrijkse racelegende Niki Lauda moest Verstappen maar eens een afspraak met de psychiater maken.

Wat was het geval: Verstappen vertrok op het circuit van Spa-Francorchamps voor de ogen van tienduizenden Nederlanders vanaf de tweede plek. Na een slechte start ging hij met twee Ferrari's naast zich door de bocht. Het trio toucheerde elkaar. Daarna reed de Nederlander rond met een beschadigde auto en was het oorlog met de Ferrari's. 'Ze hebben mijn race verziekt. Dan ga ik ze ook niet zomaar voorbij laten', brieste Verstappen, die roemloos elfde werd, in de Volkskrant over zijn agressieve verdedigen. Hij reed ze liever van de baan, dan dat hij zich liet inhalen.

Verstappen werd niet gestraft. Vooral omdat er geen heldere regelgeving was als het ging om zijn manier van verdedigen. Nadat Verstappen in Japan volgens collega's zijn plek opnieuw op een gevaarlijke manier had verdedigd, was de maat vol. Bij de volgende race in Amerika kondigde racefederatie FIA aan strenger te kijken naar verdedigen in de remzone.

Pikt de F1 de streken van Pietje Bell?

De een vindt Max Verstappen een roekeloze puber die zijn plek niet kent. De ander ziet in hem alles wat de Formule 1 al jaren mist. Zal de bekendste autosportklasse de Nederlandse coureur omarmen? (+)

Voor de gelegenheid had Verstappen in aanloop naar de Grote Prijs van Mexico alvast een doodshoofd op zijn gezicht laten schminken. Een knipoog naar de collega's die zijn racestijl levensgevaarlijk vinden Beeld anp
Voor de gelegenheid had Verstappen in aanloop naar de Grote Prijs van Mexico alvast een doodshoofd op zijn gezicht laten schminken. Een knipoog naar de collega's die zijn racestijl levensgevaarlijk vindenBeeld anp

Red Bull boven in Maleisië

Red Bull kruipt sinds de zomerstop richting Mercedes. Met de nieuwe regels zou Verstappen zomaar om de wereldtitel kunnen strijden, tegen Daniel Ricciardo. Zijn Australische teamgenoot was dit jaar minimaal gelijkwaardig aan Verstappen.

Dat werd duidelijk in de GP van Maleisië: Ricciardo op P1, Verstappen op P2. Na het uitvallen van Hamilton komen Verstappen en Ricciardo ineens vooraan te rijden. Verstappen zou de race kunnen uitrijden, terwijl Ricciardo nog een pitstop moet maken. Maar teambaas Christian Horner haalt beide wagens tegelijk naar binnen. Veiligheid voorop. De overwinning moet in het team blijven, echt moeilijk maakt Verstappen het daarna Ricciardo niet meer.

Verslag Maleisië: Verstappen tweede bij GP Maleisië na een-tweetje met teamgenoot Ricciardo

Verstappen rook op het circuit waar hij anderhalf jaar geleden zijn eerste WK-punten pakte aan zijn tweede overwinning. Maar uiteindelijk was het teamgenoot Daniel Ricciardo die zondag de Grote Prijs van Maleisië won.

Legendarische regenrace in Brazilië

Verstappen houdt van regen. Waarom? Omdat hij uit Nederland komt, is zijn simpele verklaring. Even lijkt de race in Brazilië uit te lopen op een fiasco. Verstappen komt op het kletsnatte circuit op de zestiende plek terecht. Maar dan begint de legendarische inhaalrace: van plek zestien naar plek drie. Teambaas Horner was getuige geweest van 'een van de beste inhaalraces ooit in de F1-geschiedenis'.

'Alsof zijn tegenstanders palen waren en hijzelf alpineskiër, zo stuurde Verstappen zijn auto de laatste vijftien ronden over het asfalt. Van teamgenoot Ricciardo tot viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel in zijn Ferrari, allemaal werden ze gedegradeerd tot figuranten in de Verstappen-show', aldus F1-verslaggever Lennart Bloemhof in de Volkskrant.

Een regengod (Bild), de reïncarnatie van Ayrton Senna (Braziliaanse televisie), de schilder van een meesterwerk (La Gazzetta dello Sport) en een gladiator (Channel 4). Over de gehele wereld zochten journalisten maandag naar vergelijkingen om het optreden van Max Verstappen bij de Grote Prijs van Brazilië te omschrijven.

Genoeg woorden, hieronder de beelden.

Verslag GP Brazilië

Tijdens de Grote Prijs van Brazilië, op kletsnat asfalt, laat Max Verstappen weer zien hoe goed hij is. Rosberg? Räikkönen? Voor de Limburger is het erop en erover. Jammer van die ene strategische fout.

Meer over