De trainer moet straks nodig naar Brazilië

AMSTERDAM Straks, als de winter in Scandinavië streng is en de voetbalcompetitie in Zweden ver weg, trekt Kalmar-trainer Nanne Bergstrand naar de warmte van Brazilië....

Willem Vissers

Bij zijn volgende vertrek koestert hij de herinnering aan de eerste landstitel van ‘zijn’ Kalmar FF, dat zondag na de 2-2 bij Halmstad met één punt voorsprong op Elfsborg de bokaal veroverde die is genoemd naar voormalig UEFA-voorzitter Lennart Johansson.

Kalmar is kampioen. Dat is opvallend, want het is een stadje aan de oostkust met 35 duizend inwoners. De provincie regeert, ook in Zweden.

De Braziliaans-Zweedse zaakwaarnemer Oliver Cabrera vertelde vorig jaar in Alkmaar over één van de voormalige Brazilianen van Kalmar, zijn cliënt Ari. Die was net aangetrokken door AZ. Zijn Zweedse jaren zag Ari als een tussenstop in een loopbaan die hem uiteindelijk aan het shirt van de nationale ploeg moet helpen.

Cabrera, mede-eigenaar van een bureau dat zich eveneens specialiseerde in het speuren naar Braziliaans talent, legde uit waarom Kalmar en andere Zweedse clubs zulke fijne werkgevers zijn.

Ari bijvoorbeeld kwam uit de sloppenwijken van Fortaleza. In Zweden hoefde hij niet meteen te rekenen op een topsalaris, zodat hij geleidelijk kon wennen aan welvaart. En hij kon fysiek rijpen. Ari klaagde nooit, behalve over koude voeten. Cabrera, toen: ‘Ook de Vikingen hadden koude voeten als het tien graden vroor.’

Zo bouwt Kalmar zijn ploegen. Allereerst met sterke Zweedse mannen, zoals de broers Rasmus, David en Viktor Elm, van wie de laatste per 1 januari bij Heerenveen voetbalt. Gecombineerd met Brazilianen of Afrikanen.

César Santin, een andere Braziliaan, ruilde de club tijdens het seizoen in voor Kopenhagen. Afonso Alves brak door via Zweden. Anselmo van Halmstad, tweede op de topscorerslijst, is ook een Braziliaan.

Kalmar, opgericht in 1910, won eerder alleen drie keer de beker. Vijf jaar geleden keerde de ploeg terug in de Allsvenskan, de hoogste klasse van Zweden. Kalmar heeft niet eens een mooi stadion. Voor de confrontatie met Feyenoord in de eerste ronde van de UEFA Cup week de club onlangs uit naar Boras.

Maar dan zijn daar natuurlijk ook de Zweedse spitsen. Patrik Ingelsten, ook al van Kalmar, scoorde in de voorronde van de UEFA Cup vier keer tegen AA Gent en hij werd topscorer van de competitie met 19 goals. Zweden is een groot spitsenland. Kindvall, Pettersson, Allbäck, Ibrahimovic, de nog steeds actieve Larsson, Berg, en al die anderen.

Bergstrand weet het als geen ander dat hij spelers verliest. Vandaar Brazilië.Willem Vissers

Meer over