nieuwsrondemissen

De Tour gaat overstag en voegt een rondemister toe aan de podiumceremonie

In een Tour de France waarin wegens corona nagenoeg alles anders is dan anders heeft organisator ASO tamelijk geruisloos ook een verandering doorgevoerd die niets met het virus van doen heeft. Na onder meer de Vuelta en de Vlaamse voorjaarsklassiekers heeft nu ook de Tour afscheid genomen van de traditie dat twee rondemissen de etappewinnaar in het zonnetje zetten.

Geen traditionele kussen van de rondemissen voor geletruidrager Alexander Kristoff, wel een knuffel. Beeld AP
Geen traditionele kussen van de rondemissen voor geletruidrager Alexander Kristoff, wel een knuffel.Beeld AP

De Noor Alexander Kristoff, die zaterdag de eerste etappe won, was de eerste Tourrenner die op het podium niet werd gefêteerd door twee dames, maar door een dame en een heer. Gezoend werd er niet; in tijden van het virus bestaat de taak van de rondemiss en -mister op het podium voornamelijk uit glimlachen en applaudisseren.

Tourdirecteur Christian Prudhomme lichtte de aanpassing van de podiumceremonie ruim een week voor aanvang van de Tour haast terloops toe tijdens een persconferentie over de coronamaatregelen. ‘Ja, het is nieuw, maar in andere koersen als Luik-Bastenaken-Luik doen we het al twintig jaar zo’, zei de Tourbaas.

Niet meer van deze tijd

Wat Prudhomme onbenoemd liet, is dat er de afgelopen jaren in toenemende mate kritiek ontstond op het feit dat de etappewinnaars op het Tourpodium werden geflankeerd door knappe jongedames op hoge hakken. Vrouwen die ter opfleuring en decoratie naast sporters staan, dat is niet meer van deze tijd, vonden in 2019 meer dan 30 duizend ondertekenaars van een petitie. In 2018 schaarde een meerderheid van de Parijse gemeenteraad zich achter een oproep de rondemissen in de ban te doen.

De hôtesses, zoals de officiële benaming voor de ‘filles du Tour’ luidde, deden meer dan mooi zijn op het podium. Ze waren de hele dag in touw met het ontvangen van sponsoren en andere genodigden en werden niet alleen gescreend op looks maar vooral ook op stressbestendigheid.

Maar in de beeldvorming sneeuwde dat de laatste jaren een beetje onder. Wat niet hielp, waren de sporadische schunnige acties en opmerkingen van sommige wielrenners. Zo kneep het Slowaakse enfant terrible Peter Sagan in 2013 na de Ronde van Vlaanderen een rondemiss in haar achterwerk, en zei de Belgische renner Jan Bakelants in de aanloop naar de Tour van 2017 in een interview dat hij een pakje condooms zou meenemen omdat je ‘niet kunt weten waar die podiummeisjes allemaal zijn geweest’. Beide renners boden achteraf hun excuses aan.

Waargebeurd sprookje

Hoewel de Tourorganisatie de rondemissen uitdrukkelijk verbood nauw contact te hebben met de renners – ze mochten officieel niet eens met ze praten – bloeide er om de zoveel tijd een liefde op tussen een hôtesse en een wielrenner. George Hincapie, voormalig meesterknecht van Lance Armstong, drukte in 2003 een briefje met zijn telefoonnummer in de handen van rondemiss Melanie Simonneau. Toen de Tourorganisitie er lucht van kreeg dat de twee aan het sms’en waren, werd Simmonneau gedwongen te kiezen tussen Hincapie en haar erebaantje. Een jaar later waren ze verloofd en was Simmonneau zwanger.

Een dergelijk waargebeurd sprookje heeft niet kunnen verhinderen dat de traditionele Tourmissen nu toch op de schroothoop van de sportgeschiedenis zijn beland. Ze zijn daar niet de enigen: in 2018 viel het doek voor zowel de ‘walk-on girls’ bij darttoernooien als de ‘grid girls’ in de Formule 1.

Lees ook

Walk-on-girls vallen ten prooi aan ‘welgestelde feministen’: het darten raakt een dubieuze traditie kwijt
Achterhaald seksisme of onschuldige glamour? In Groot-Brittannië is een debat ontstaan naar aanleiding van het besluit om dartspelers niet langer naar het podium te laten begeleiden door knappe jongevrouwen.

Walk-on girls verdwijnen door ‘gedram en gezeur’: ‘Wat een bullshit’
Geen rondemissen meer bij het wielrennen, geen grid girls in de Formule 1, en nu worden bij het darts de meisjes als entourage ook al geweerd. Walk-on girl Ashley Zaat is kwaad.

Meer over