Reportage

De sponsor is er, nu de politiek nog

Als bond en sponsor het shirt met logo tonen, mag dat niet in beeld. De Kamer moet de wet over online gokken nog aannemen. Een ongemakkelijke affaire.

Unibet sponsering bij het EK hockey voor vrouwen in 2013 Beeld Jasper Ruhe / Proshots
Unibet sponsering bij het EK hockey voor vrouwen in 2013Beeld Jasper Ruhe / Proshots

'Een feest zonder slingers.' Beter hadden wielerbond KNWU en gokbedrijf Unibet de aankondiging van hun samenwerkingsverband niet kunnen karakteriseren.

Bond en bedrijf maakten woensdag in Den Haag bekend dat Unibet zich de komende vier jaar voor 7 miljoen ontfermt over het Nederlandse wielrennen. De locatie was niet toevallig gekozen. De sponsoring is een boodschap aan de politiek: wees ons ter wille, anders gaat het feest niet door.

Het werd dan ook een merkwaardige bijeenkomst in Nieuwspoort. Normaal gesproken heeft de aankondiging van een nieuwe sportsponsor een traditioneel hoogtepunt: de officiële overhandiging van een shirt waarop de geldschieter zich alvast toont.

William Hill is hoofdsponsor van de Australian Open Beeld epa
William Hill is hoofdsponsor van de Australian OpenBeeld epa

Vragen

De overhandiging had weliswaar plaats, maar mocht niet in beeld worden gebracht omdat de sponsor een voorbehoud maakt. Vervolgens lag dat mooie shirt als een vergeten slinger op tafel, terwijl de hoofdrolspelers tekst en uitleg gaven. Het feest zonder slingers riep vooral vragen op.

Pijnpunt is de nieuwe wet op de kansspelen. Met die wet kunnen online gokbedrijven straks ook op de Nederlandse markt opereren. Daarmee kunnen ze de vurig gewenste concurrentie aan met De Lotto en de Staatsloterij. Saillant detail: De Lotto is op dit moment de grootste geldschieter van de Nederlandse sport.

Met het oog op die wetswijziging zat de KNWU al in november om de tafel met Unibet. Een sponsor werd dringend gewenst na het afhaken van de Rabobank. Het contract was al zo goed als getekend toen er een kink in de kabel kwam. De coalitiepartijen wilden opeens 29 procent heffen op de inkomsten van de virtuele gokaanbieders. Oorspronkelijk zou dat 20 procent zijn.

Met die lastenverzwaring zag Unibet geen ruimte meer voor grootschalige sponsoring. Verschillende scenario's passeerden de revue, aldus directeur Anne-Jaap Snijders. Uiteindelijk werd het 'ja, tenzij'. En zo'n overeenkomst werd woensdag gepresenteerd. Als de wet op de kansspelen metterdaad wordt aangepast, dan verbindt Unibet zich voor slechts één jaar aan het wielrennen. Dat zou de KNWU in 2017 een miljoen opleveren.

Shirtsponsor De Lotto Beeld anp
Shirtsponsor De LottoBeeld anp

'Geen concurrent, maar een toevoeging'

En dus klonken er masserende woorden na dat ongemakkelijke tafereeltje met het nieuwe shirt. KNWU-voorzitter Marcel Wintels prees zijn nieuwe partner aan als respectabel. 'Een voorvechter van schone sport en verantwoord gokgedrag.' Waarschuwende woorden werden ook gesproken. 'De KNWU dreigt miljoenen mis te lopen', aldus Anne-Jaap Snijders van Unibet. Hij wilde ook de gevestigde gokaanbieders gerust stellen: 'Wij zijn geen concurrent, maar een toevoeging.'

Gaat de samenwerking in de oorspronkelijke vorm door, dan wordt het geld vier jaar lang in de breedtesport gestopt. De jongeren- en de vrouwenploeg, die in 2016 voor het laatst onder de Rabo-vlag opereren, zullen nieuwe geldbronnen moeten aanboren.

Unibet is niet nieuw in het wielrennen. Met een Belgische licentie werd tien jaar geleden een profploeg op de weg gehouden, onder anderen met Laurens ten Dam. Deelname aan de Tour was onmogelijk omdat het gokbedrijf in Frankrijk nog buitenspel stond.

Inmiddels staat de deur in dat land wel open en is Nederland een van de nieuwe markten, die veroverd moet worden. Unibet kiest in de woorden van Snijders voor wielrennen omdat 'het een echte mannensport is en mannen ook de grootste gokkers zijn'.

Vanwege de vertrouwelijkheid had Wintels vooraf geen overleg gepleegd met NOC*NSF. Via dat kanaal wordt de KNWU op dit moment gesteund door De Lotto. De reactie van de sportkoepel laat zich samenvatten als gereserveerd. De Lotto is een stuk stelliger in haar afkeuring: 'De KNWU ondermijnt de solidariteit in de sport.'

Wat woensdagmorgen nog een feest zonder slingers heette, bleek 's middags een knuppel in het hoenderhok.

Shirtsponsor Bwin van Real Madrid Beeld ap
Shirtsponsor Bwin van Real MadridBeeld ap

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over