Gevolgen coronacrisisHandbal

De schade van maanden stilstand

Wat betekent de coronacrisis voor de wat kleinere sporten, waarin aanzienlijk minder geld omgaat dan in het voetbal en wielrennen? Bij het handbal is de klap hard aangekomen. En de schade misschien wel blijvend.

John Volkers
Lois Abbingh maakt het winnende doelpunt op het WK handbal in Japan in december 2019. Nederland won toen met een punt verschil van Spanje. De revanche in Rotterdam ging eind maart niet door. Beeld ANP
Lois Abbingh maakt het winnende doelpunt op het WK handbal in Japan in december 2019. Nederland won toen met een punt verschil van Spanje. De revanche in Rotterdam ging eind maart niet door.Beeld ANP

Zomaar een forse schadepost uit de barre coronatijden uit de sport. De met veel verwachtingen omklede handbalinterland Nederland – Spanje ging op zondag 29 maart niet door. Het was een duel uit de EK-kwalificatie voor vrouwenteams, tussen de wereldkampioen van december, Nederland, en de verliezende finalist in dat sensationele treffen in Japan, Spanje.

De WK-revanche zou er op de posters komen te staan. Billboards waren overigens niet nodig. De wedstrijd in Ahoy Rotterdam – nog zo’n desolate plek sinds het uitbreken van corona – raakte in januari in één dag uitverkocht, 10 duizend tickets, 40 euro voor de beste plaatsen. Ergo drie ton inkomsten en kassa voor het Nederlands Handbal Verbond (NHV), bepaald geen rijke bond, al heeft het dan een wereldkampioen in de etalage staan.

De durf om voor het grootste indoorstadion van Nederland te kiezen pakte geheel anders uit. Het afgelasten van de wedstrijd, definitief zelfs, maakte dat alle betalingen voor de tickets weer teruggestort moesten worden. Er waren nog geen honderd mensen, echte liefhebbers, die zeiden dat het NHV die paar tientjes wel mocht houden, voor een talentenfonds of jeugdopleiding.

Bitter

De smaak bij de speelsters, wereldkampioen geworden op het minder driftig bekeken kanaal van Ziggo en vervolgens door de NOS/NOCNSF via een heus ‘geitenpaadje’ tot sportploeg van 2019 uitgeroepen, was in die maartse dagen bitter. Geen grote huldiging voor het eigen publiek. Bondscoach Emmanuel Mayonnade, een Fransman die zijn meiden aardig kent, verwoordde die teleurstelling.

‘We zagen zo uit naar de eerstvolgende interland, die tegen Spanje, onze WK-tegenstander, in Rotterdam. Het was een uitverkocht huis. Meer dan tienduizend fans zouden ons ontvangen. Ik ben zó zó zoooo teleurgesteld over het afgelasten van die wedstrijd. Al mijn speelsters waren zo opgewonden, zo verlangend om voor hun thuispubliek te verschijnen. We hebben door corona de kans niet gekregen. Ik hoop dat zo’n wedstrijd er toch nog van komt.’

Corona nam veel weg van de vreugde van de wereldtitel, sprak Mayonnade. De euforie van het erepodium ebde weg, met de pandemie die Europa te pakken kreeg. De bondscoach houdt zich maar vast aan de geschiedenisboekjes. ‘Want een ding staat vast: ik ben voor de rest van mijn leven wereldkampioen en dat geldt evenzeer voor mijn team. Dat nemen ze ons nooit meer af.’

Tokio

Mayonnade, uitgeroepen tot coach van het jaar in het internationale handbal, beschreef ook de sportieve schade. Corona verhinderde het doorgaan van de Olympische Zomerspelen van Tokio, op de originele datum, 24 juli tot en met 9 augustus 2020. Het werd een uitstel naar 23 juli tot en met 8 augustus 2021.

De Fransman beschreef bij een telefoongesprek, hij zal pas in september weer in Nederland verschijnen, het nadeel van het uitstel: ‘Onze conditie was in maart nog goed tot uitstekend. We hadden geen enkele blessure in onze selectie. Uitzonderlijk, hoor. Dit in tegenstelling tot andere nationale teams. Nu moeten we een jaar wachten voor de Spelen van Tokio aanbreken. We weten niet wat er allemaal gaat gebeuren. Gelukkig is onze dynamiek dik in orde.’

Hij had het nog niet gezegd, of zijn voornaamste speelster, Estavana Polman, raakte in juli zwaar geblesseerd aan de knie. Bij een trainingswedstrijd van haar Deense club Esbjerg scheurde zij de voorste kruisband, de Memphis Depay-blessure zogezegd. Ze moest onder het mes en heeft een agenda van zeker acht maanden revalidatie bij te houden. Dat maakt dat zij net voor de uitgestelde 2021-Spelen klaar zou kunnen zijn voor de rentree in het Nederlands team.

Coronapijn

Er was nog een speelster die best blij was het uitstel van de Spelen. Haar naam: Delaila Amega. Begin 2019 ook getroffen door zo’n gescheurde kruisband in de knie. Na een potje bal overgooien in het Heerhugowaardse park waar zij vlakbij woont (met collega-international Bo van Wetering uit hetzelfde forensendorp) vertelde Amega er niet bij te hebben gezeten als Nederland in juli met veertien handbalsters naar Tokio was afgereisd.

Haar uitleg: bij het WK van december in Kumamoto mochten achttien namen op de groslijst en zestien op het wedstrijdformulier staan. Amega, dochter van een Ghanese vader en een Nederlandse moeder, dacht, gezien haar nog wat gebrekkige conditie en beperkte wedstrijdritme, bij die extra schifting buiten de boot te vallen. Ze krijgt een herkansing. Als haar club, Borussia Dortmund, veertien Champions League-wedstrijden kan spelen, dan zal de middenopbouwer er begin volgend jaar anders voorstaan in de beoordeling van Mayonnade.

De coronapijn bleek na de zomer nog steeds voor de handbalsters te bestaan. In september komen ze eindelijk, na een maand of negen, weer eens bij elkaar. Normaliter zouden ze in maart, mei en de zes weken van de olympische campagne elkaar tot vervelens hebben gezien. Nu was het appen, misschien beeldbellen, maar verder niets.

Zonder publiek

De 25 speelsters die Mayonnade voor de dubbel tegen Duitsland, van 1 en 3 oktober, selecteerde spelen allemaal over de grens: in Duitsland (liefst 10), Denemarken, Noorwegen, Frankrijk, Hongarije, Slovenië en Roemenië. Internationaal is er ook nog geen wedstrijd gespeeld. De Europese clubtoernooien beginnen, als code rood niet de gang van zaken blokkeert, op 12 september, met de door Nederlandse vrouwen gedomineerde wedstrijd Odense tegen Dortmund; drie om zeven Nederlandse handbalsters.

Over die dubbel tegen Duitsland bestaat ook zekere teleurstelling. De wedstrijd wordt in Lingen gespeeld, net over de grens bij Enschede-Nordhorn. Maar er wordt geen publiek toegelaten. Journalisten met mondkapjes zullen het decor vormen, waarin de blijdschap eindelijk met elkaar weer te spelen beperkt zal zijn.

Het is wel een voorbode van wat komt. Volgens de voorzitter van het Nederlands handbalverbond NHV, Tjark de Lange, zal de Europese titelstrijd van december in Noorwegen en Denemarken een toernooi worden zonder publiek. Nederland speelt in havenstad Trondheim. Corona heeft ook daar het handbal in de houdgreep.

Meer over