De poëet tegen de mijnwerker: 'Dit is echt de mooist denkbare finale'

Het is zover: de droomfinale van elke tennisliefhebber, Rafael Nadal tegen Roger Federer. De twee kampten lange tijd met blessures, maar staan nu toch opnieuw tegenover elkaar in een grandslamfinale. We belden eerder met tennisverslaggever Robèrt Misset voor een voorbeschouwing.

Roger Federer en Rafael Nadal in 2015. Beeld null
Roger Federer en Rafael Nadal in 2015.

Ha Robèrt, heb je er zin in?

Ja natuurlijk, wie kijkt er niet uit naar Federer tegen Nadal! Dit is de finale waar ik zelfs midden in de nacht voor was opgestaan. De klassieker in het tennis. Dit is echt de mooist denkbare finale met twee spelers van wie niemand wist of ze nog wel op dit niveau terug konden komen.

Waarom is Federer tegen Nadal zo speciaal?

Dit zijn de twee mannen die samen jarenlang de tennissport hebben geregeerd. Federer is het genie, de artiest met de magische touch, de beste tennisser aller tijden. Nadal is een goede tweede en heeft nog kans om de allerbeste ter wereld te worden. Allebei leken ze afgeschreven, ze hebben natuurlijk met zeer veel blessures gekampt. Het is heel bijzonder dat ze hier in de finale staan. Zeker op deze leeftijd, Nadal is 30 en Federer 35.

Hoe is het toernooi voor beiden verlopen?

Roger Federer kwam naar Melbourne zonder enige verwachting. Hij heeft een half jaar lang rust genomen om helemaal te herstellen van zijn blessure en zijn energie te verzamelen. Die man is 35, maar hij wil nog een keer scoren. Hij begint zeer ontspannen maar komt moeilijk op gang. Maar dan speelt hij tegen Berdych een geweldige wedstrijd (6-2, 6-4, 6-4) en speelt hij daarna nog een sterke partij tegen Nishikori. Hij heeft geluk dat Murray verliest en hij uiteindelijk tegen Warwinka komt te staan, van wie hij vaak wint.

Nadal komt ook terug van lang blessureleed. Hij is natuurlijk een heel ander type speler. Hij moet werken voor zijn punten maar ook bij hem komt tijdens het toernooi langzaam het geloof terug dat hij weer mee kan doen. Hij heeft een enorme mentale kracht, dat zag je ook tegen Dimitrov. Hij gaat voor elke bal, is de mijnwerker van het tennis. Hij kan het diepst gaan van allemaal en dat maakt hem ook zo bijzonder. Zijn zware spinballen blijven een uniek wapen in het tennis.

Hoe Roger en Rafa door epische strijd zijn verbonden (+)

Roger Federer (35) en Rafael Nadal (30) hebben elkaar geïnspireerd en uitgedaagd, verwond en getroost. Nu spelen ze opnieuw om een hoofdprijs. De beste aller tijden?

Federer na zijn winst tegen Wawrinka. Beeld null
Federer na zijn winst tegen Wawrinka.

Gaat zo'n droomfinale nog vaker voorkomen, denk je?

Of er nog een keer een grandslamfinale komt tussen Nadal en Federer valt te betwijfelen. Daarom is deze wedstrijd ook zo belangrijk om te bepalen wie nou de beste tennisser aller tijden wordt. Als Nadal wint, is dat voor hem nog mogelijk. Maar ik kan me niet voorstellen dat ze allebei nog eens zo makkelijk door een grandslamtoernooi heen rollen. Het geeft het natuurlijk nog meer cachet dat dit de allerlaatste grandslamfinale tussen beiden kan zijn.

Tot slot: wie hoop je en wie denk je dat gaat winnen morgen?

Ik hoop heel erg dat Federer gaat winnen, ik ben een groot bewonderaar. Hij is de poëet van het tennis, hij kan schilderen met tennisballen. Als iemand zoveel moois laat zien is het toch een feest om naar te kijken. We moeten al vijf jaar wachten op een grandslamfinale tussen Federer en Nadal. Ik heb eerder gezegd dat ik niet wil dat Federer een soort Charles Aznavour wordt. Dat je denkt: de man was ooit geweldig en laten we nog een keertje naar hem gaan kijken omdat het zomaar eens de laatste keer kan zijn. Maar hij heeft laten zien dat hij geen oude man is, hij wil nog steeds meedoen. Mijn hart zegt Federer, maar mijn hoofd zegt Nadal. De onderlinge resultaten zijn 23-11 in het voordeel voor Nadal. De laatste finale was in 2011, dus dat is een tijd geleden. In 2015 won Federer voor het laatst tegen Nadal, op hardcourt. Federer zal aanvallend moeten spelen, nog meer dan tegen Dimitrov, en daar zal hij zijn punten op moeten verdienen. Tegen Nadal denkt hij toch vaak dat hij toverballen moet spelen en dat zorgt voor een mentale blokkade. Hij gaat geforceerd spelen. Als Nadal hem meeneemt naar het mijnenveld, wordt het lastig. Nadal is echt een beest. Maar het wordt een close call.

Nadal na zijn winst tegen Dimitrov. Beeld null
Nadal na zijn winst tegen Dimitrov.

Miljoenen tennisfans kijken uit naar deze finale. Het is een zegen voor de sport dat ze allebei nog meedoen. Afgelopen jaren was het vooral Djokovic en Murray en dan loop je toch het risico dat het saai wordt. Maar nu doen deze oude soldaten, deze musketiers, nog steeds mee. Dat geeft een nieuwe dimensie aan de sport. Dit zet de toon voor een heel mooi tennisjaar. Ga het allemaal kijken, zou ik zeggen!

Meer over