De ogen van Annette, een potkachel in Dalfsen en de tango in Turijn

Dat Bert Maalderink zondagmiddag overeind bleef onder de betoverende blik van de jonge schaatsster Annette Gerritsen vond ik een van de grootste prestaties bij de WK sprint....

Hoe hij het deed weet ik niet, want we zagen hem niet in beeld. Maarik vermoed dat hij Annette ondervroeg terwijl hij met de rug naar haartoestond en de microfoon over zijn schouder hield, dat hij een burka overz'n kop had getrokken òf zich onder controle wist te houden door krachtigeconcentratie op een geheim mantra ('dweilmachine, dweilmachine,dweilmachine').

Ik had het in elk geval niet klaargespeeld, daarom is mijn bewonderingvoor Bert ook zo groot. Als ik in mooie ogen kijk, begin ik eerststompzinnig te grijnzen, vervolgens pure onzin uit te slaan en daarna valik meestal om.

Vrijdagavond zag ik bij Studio Sport een portret van Erben Wennemars.Prachtige televisie. Kunnen mensen wel tegen je zeggen dat je niet zosimpel moet doen, met je eeuwige gezeur over sport, maar die missen wel ditsoort pareltjes, waarvan je vast en zeker een beter mens wordt.

Wij zagen de familie Wennemars aan tafel in de keuken in Dalfsen.Moeder Wennemars, vader Wennemars, de jonge schaatser Freddie Wennemars enErben Wennemars, de tweevoudig wereldkampioen sprint.

Mart Smeets vroeg aan mevrouw Wennemars wat het voor jongens waren,Erben en Freddie. Mevrouw Wennemars zei: 'Het zijn goeie jongens.'

Die opmerking hakte er bij mij al stevig in. 'Het zijn goeie jongens':Ik wist niet dat zulke dingen nog gewoon hardop werden gezegd, in dezekoude tijd. Wat een moeder. Voor zo'n mens knal je er graag nog even eenrondje 25-nul uit, ook al sterf je van de verzuring.

De volgende dag gingen we met Erben naar de ijsbaan. 'En dit is dan demooiste ijsbaan van heel Nederland', zei hij trots, terwijl hij vanuit hetclubhuis naar buiten wees. Er lag nog geen ijs, jammer genoeg. Erben hadde vorige avond al even de ouderwetse zwarte kachel aangedaan, dus het waslekker warm.

Ik legde mijn hoofd op de schouders van D. en liet me gaan. Alleen aldat ze in Dalfsen de opmars van de cv hadden weten te stuiten en nog zo'noude potkachel hadden staan, ontroerde me buitengewoon.

Laat dat Russische koudefront alsjeblieft snel deze kant opkomen, danreis ik onmiddellijk af naar Dalfsen om met mijn lief rondjes te schaatsenin de maneschijn en warme chocolademelk te drinken in het clubhuis.Daarvoor kunnen ze van mij echt alle zwarte pistes en dat hele aprèsski-gedoe cadeau krijgen.

Waarom heeft Jac Orie Erben Wennemars uit de ploeg gegooid? Wàt heeftErben tegen hem gezegd, dat hij niet langer Erbens trainer wilde zijn?Veroorloofde Erben zich een al te vrijpostige opmerking over mevrouw Orie?Heeft Erben, in de eeuwige twijfel die zijn ziel verscheurt, verklaard dathij zijn hoezen zou opeten wanneer hij olympisch kampioen zou worden ondereen coach die hem niet eens naar het WK kon krijgen om zijn titel teverdedigen?

Tegen Mart zei Erben dat hij nooit naar zichzelf kon kijken op tv, metdat gehakkel en gestotter en die drukdoenerij van hem. Hij zei het zonderte haperen. Hij voelde zich helemaal rustig, in het clubhuis langs demooiste ijsbaan van Nederland. Ik zeg: kijk gerust naar jezelf Erben, jebent een lust voor het oog.

We zagen de historische beelden van Erben na zijn wereldtitel op dekilometer, toen hij waanzinnig werd van blijdschap en als een dronkenpierlala langs de ijsbaan wankelde.

Dat wil ik in Turijn nog een keer zien. Erben moet olympisch kampioenworden. Praat met 'm, Jac, in het clubhuis in Dalfsen. Wat-ie ook heeftgezegd, Erben bedoelde het vast niet zo kwaad. Het is een goeie jongen.

Ik wil dat Bert Maalderink in Turijn elke dag Annette interviewt overhet leven, de liefde en pootje-over. Ik wil dat Erben er een wilde tangodanst en alle Italiaanse vrouwen op de tribune kust - na de overwinning.

Bert Wagendorp

Meer over