De Nederlandse voetbalvrouwenploeg drijft op aanvalskracht van Melis en Miedema

In tien jaar is het Nederlands team gegroeid van een counterploeg tot een elftal dat dominant durft te spelen.

Achterste rij: keeper Loes Geurts, Stefanie van der Gragt, Anouk Dekker, Vivianne Miedema, Sherida Spitse, Mandy van den Berg. Voorste rij: Manon Melis, Lieke Martens, Danielle van de Donk, Siri Worm en Desiree van Lunteren.Beeld anp

Pakjesavond in Ottawa. Zo omschreef bondscoach Roger Reijners de loting op 6 december voor het WK voetbal voor vrouwen in Canada. En in de cadeaumaand valt meer goed nieuws te verwachten. Vrijwel zeker krijgt Nederland dan de organisatie van het EK van 2017 toegewezen.

Van de 129 aan kwalificatie begonnen FIFA-leden plaatste de nationale vrouwenploeg van Nederland zich donderdag als laatste voor het veld van 24, waarbij titelhouder Japan, olympisch kampioen Verenigde Staten en Europees kampioen Duitsland straks de favorieten zijn.

Met een intens geluksgevoel, dansjes en drankjes verliet de ploeg vrijdag Verona, om op Schiphol een bloemetje te ontvangen van KNVB-bondsvoorzitter Michael van Praag. Oranje zal debuteren op het WK, het zevende wereldkampioenschap voor vrouwen.

Het was een mooie, historische avond voor de nationale sport, met bijzondere verhaallijnen. Zo kan het dus gaan voor een trainer als Roger Reijners. Eens ben je trainer van Fortuna Sittard, aan het seizoen begonnen met een speler omdat de licentie even was ingetrokken en bijna iedereen al was vertrokken. Maar je hoort er tenminste bij, in het wereldje van het profvoetbal. Dan gaat op een dag de telefoon. Of je bondscoach van de vrouwen wil worden? Nee, is de reflex. Maar dan: wacht eens, even nadenken.

Dominant

Roger Reijners uit Roermond vroeg rond tijdens zijn bedenktijd en hoorde louter positieve verhalen, van onder anderen hockeytrainer Lammers en handbalcoach Bouwer. Die gesprekken gingen over de puike sportbeleving van vrouwen en over de potentiële groei van de sport. Hij zei alsnog ja. En zie, donderdag, op de atletiekbaan van het stadion in Verona, droegen de vrouwen van de nationale ploeg hem letterlijk op handen tijdens een korte jonassessie. 'Ik hield ze goed vast', aldus Reijners.

Tijdens de Cyprus Cup in maart, zo stelden de internationals, is het goede gevoel in de ploeg geslopen, na een moeizaam begonnen kwalificatiereeks. Opeens ging het lopen in balbezit, dat gedurfde, aanvallende spel, dat drijft op het offensieve potentieel. Manon Melis, met 28 jaar al een routinier, keek donderdag met genoegen terug op de ontwikkeling door de jaren heen.

Oranje groeide in een kleine tien jaar van een ploeg die tegen betere landen de counter hanteerde, met Melis als sneltrein, naar een dominant elftal. Ze bespiegelde ook de media: van nauwelijks tot geen aandacht naar al die verslaggevers, bij de nationale ploeg tenminste. De competitie blijft klein, zeker in Nederland.

Oranje durft de aanval zoeken met technisch behoorlijk verzorgd spel, met naast Melis aanvallers die misschien nog beter zijn dan zij: Lieke Martens, de stijlvolle dribbelaar, en de spectaculaire spits Vivianne Miedema, al zo rustig en goed voor een tiener. Bij de tweede goal tegen Italië kon ze stiften of passeren. In die fractie van een seconde besloot ze te passeren, en ze deed het met verve.

Interessant is de ontwikkeling ook omdat het vrouwenvoetbal nog ergens tussen amateurisme en professionalisme zweeft. De beleving is zonder meer professioneel. 'Voetbal is ons leven', zei aanvoerster Mandy van den Berg, een van de speelsters die kan leven van de sport alleen, als prof in Scandinavië. Ze heeft, bepaald niet als enige, een zaakwaarnemer en bovendien een aflopend contract. Ze denkt binnenkort te tekenen bij een andere club in Noord-Europa dan haar laatste werkgever, Vittsjö in Zweden.

Van den Berg sprak de hoop uit dat steeds meer vrouwen zich volledig kunnen toeleggen op een loopbaan als prof. De vrouwen vallen nog steeds onder de sectie amateurvoetbal van de KNVB, hetgeen onderhand lijkt op een weeffout in de structuur.

Formaliteit

Zo was het ook de avond van Hans Spierings, die afgelopen zomer de financiële puinhoop (miljoenenverlies) in de amateursectie opruimde en nu als directeur ad interim van de sectie geldt.

Hij sprak zich uit over plannen voor een trainingskamp voor het WK en beheersing van kosten. De KNVB ontvangt geld van de FIFA, maar vermoedelijk zal ook de profsector van de bond bijdragen. Sponsors zullen zich mogelijk aandienen. Het moet bovendien raar lopen wil het EK van 2017 aan Nederland voorbijgaan. Spierings wilde niet alles vertellen, maar zijn lichaamstaal zei dat het een formaliteit betreft.

Hoe de kansen liggen in Canada, is moeilijk in te schatten. Van de 24 landen plaatsen 16 zich voor de achtste finales, want ook de beste nummers 3 gaan door. Het is te vroeg voor mijmeringen over favoriete tegenstanders. Reijners zal wel zien, op 6 december in Ottawa.

Meer over