De Nederlandse schaatsbond sluit een pact met Zuid-Korea

De Nederlandse schaatsbond gaat nauw samenwerken met Zuid-Korea, met de bedoeling het olympische succes van Sotsji uit te bouwen en de internationale positie van de sport te versterken. Het schaatspact tussen het sterkste land op de langebaan en het sterkste land in het shorttrack is maandagochtend in Seoul ondertekend in het bijzijn van koning Willem-Alexander en de Zuid-Koreaanse president Park.

Mark van Driel
KNSB-directeur Paul Sanders en Jaeyoul Kim van de Koreaanse schaatsunie KSU na het ondertekenen een samenwerkingsovereenkomst onder toeziend oog van koning Willem-Alexander en Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye. Beeld anp
KNSB-directeur Paul Sanders en Jaeyoul Kim van de Koreaanse schaatsunie KSU na het ondertekenen een samenwerkingsovereenkomst onder toeziend oog van koning Willem-Alexander en Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye.Beeld anp

De vierjarige overeenkomst tussen de KNSB en de Koreaanse bond KSU betreft sportieve, commerciële, organisatorische en wetenschappelijke samenwerking. Het is voor het eerst dat de schaatsbond expertise gaat uitwisselen met een buitenlandse bond, die tevens een belangrijke olympische concurrent is. KNSB-directeur Paul Sanders ziet het delen van kennis eerder als winst dan als een risico. 'Wij geloven dat je er zelf beter van wordt als je je concurrenten beter maakt.

'Nederland en Zuid-Korea gaan trainers en schaatsers bij elkaar stage laten lopen. Dat gebeurt zowel in het shorttrack als op de langebaan. Afgelopen september heeft een Koreaanse shorttrackcoach al gewerkt in het regionale talentencentrum Dordrecht. Deze winter zullen Koreaanse langebaanschaatsers meetrainen met Jong Oranje. Het is de bedoelding dat de nationale shorttrackselectie van Jeroen Otter in Zuid-Korea op trainingskamp gaat.

Nederlandse markt

De commerciële en organisatorische samenwerking richt zich op de schaatstoernooien die de komende jaren in de twee landen worden gehouden. In 2016 is het WK shorttrack in Korea, in 2017 is het WK in Nederland. De Winterspelen van 2018 zijn ook in Korea, in Pyeongchang. De landen hopen door samen te werken aantrekkelijker te zijn voor internationaal opererende sponsors. In Seoul praat de schaatsbond vandaag en morgen met Zuid-Koreaanse en Nederlandse bedrijven. De KNSB maakt deel uit van de handelsmissie die in Zuid-Korea is.

Sanders: 'We denken dat je internationale bedrijven aan je moet binden als je de sport internationaler wilt maken. Ik geloof dat er zo'n 125 Koreaanse bedrijven een kantoor of hoofdkantoor in Nederland hebben. Dus wij gaan contacten leggen met Koreaanse bedrijven die zich willen laten zien op de Nederlandse markt. En Nederlandse bedrijven die in Korea het omgekeerde willen bereiken.

'De wetenschappelijke samenwerking moet nog vorm krijgen. Volgens Sanders is de Amsterdamse Vrije Universiteit, die al decennia veel schaatsonderzoek doet, geïnteresseerd in het vinden van een Zuid-Koreaanse partner. Het is mogelijk dat kennis over bijvoorbeeld de ontwikkeling van aerodynamische schaatspakken wordt gedeeld. Omgekeerd zouden Nederlandse schaatsers kunnen profiteren van de technische snufjes die Zuid-Korea als olympisch gastland zal ontwikkelen.

De samenwerking staat los van het kledingcontract dat de schaatsbond onlangs aanging met het Zuid-Koreaanse bedrijf Fila en van de aanstelling van de Nederlander Erik Bouwman als langebaanbondscoach van Zuid-Korea, afgelopen zomer. Maar die extra contacten kunnen de uitwisseling van kennis volgens Sanders alleen maar ten goede komen. Hij zegt dat de internationale schaatsunie ISU Nederland als prominente langebaannatie heeft gevraagd andere landen te helpen. De KNSB-directeur: 'Wij vinden dat we die verantwoordelijkheid hebben.'

Nederlands Kampioenschap Afstanden. Beeld Klaas Jan van der Weij
Nederlands Kampioenschap Afstanden.Beeld Klaas Jan van der Weij
Meer over