De minst verdienende van alle coaches

Op weinig plaatsen zal zondag harder worden gejuicht dan in Big Sandy. Lovie Smith (48), de coach van Chicago Bears, komt uit dit plaatsje in het noordoosten van Texas....

Diederik van Hoogstraten

In de Texaanse media werd de afgelopen dagen herinnerd aan David Overstreet, die 25 jaar was toen hij met zijn auto verongelukte. De professionale football-speler Overstreet had met Lovie Smith gespeeld op de middelbare school, en in Texas geldt het highschool football als een tweede religie. Overstreets dood was een harde klap voor de gemeenschap. Dat Smith nu een Super Bowl-team coacht, kun je zien als ‘kosmische gerechtigheid’ voor Big Sandy, schreef een columnist in Dallas.

Smith begon als trainer op de school waar hij had gespeeld. Geleidelijk vond hij zijn weg omhoog, via het universiteitsfootball naar de NFL. Bij Tampa Bay werkte hij jaren onder Tony Dungy, de coach van Indianapolis tegen wie hij het zondag zal opnemen.

In Chicago werd hij in 2004 voor het eerst hoofdcoach. Hij had twee doelen: de regionale dominantie van Green Bay Packers beëindigen, en in de Super Bowl spelen. In drie jaar zijn die doelen bereikt. Daartoe moest in de halve finale van de play-offs New Orleans Saints worden verslagen, tot spijt van veel football-fans. In het eerste volledige seizoen sinds de orkaan Katrina kwam New Orleans ver. De club werd een emotionele favoriet; het werd de stad gegund.

Maar Chicago domineerde. Onder leiding van de jonge quarterback Rex Grossman speelde Chicago opnieuw sterk, al begint de club van Smith zondag als underdog.

De succesvolle Smith verdient het minst van alle NFL-coaches. Maar hij heeft geen tijd om met zulke ‘bijzaken’ bezig te zijn, zegt hij. Ook over zijn huidskleur in een sport waar zwarte spelers normaal zijn, maar zwarte toptrainers niet, hoor je hem nauwelijks. Smith: ‘Een van onze teams zal winnen. We hebben straks een zwarte coach die een team naar de Super Bowl heeft geleid. Hopelijk zien jonge coaches dat en beseffen ze dat je kunt bereiken wat je wilt.’

Meer over