De meester flikt het op eigen kracht

Michael Phelps doorbrak in Rome als eerste zwemmer in de geschiedenis de grens van 50 seconden op de 100 vlinder: 49,82. Zonder polyurethaan pak.

Van onze verslaggever John Volkers

De Serviër Milorad Cavic, vrijdagavond in de halve finales goed voor 50,01, had hem uitgedaagd. Hij had tegen Phelps gezegd hem ook zo’n polyurethaan pak van Arena te kunnen leveren, om een strijd op gelijke wapens te creëren. De veertienvoudig olympisch kampioen had geweigerd.

Cavic, vorig jaar in de olympische finale in Peking met discutabel verschil (0,01) verslagen door de man van acht gouden medailles, leverde met zijn uitdagende houding precies die brandstof die Phelps voor zijn duikboot nodig had. Hij lag na 50 meter de geplande 0,7 seconde achter, om daarna in de race naar de muur slag voor slag in te lopen en Cavic met dertienhonderdste verschil te verslaan.

Phelps speelde daarna de woede in eigen persoon. Hij keek boos, alsof iemand hem zou hebben miskend als de beste zwemmer aller tijden. Hij rukte aan zijn pak, om de materiaaloorlog te benadrukken. En ten slotte toonde hij in gebaar dat hij zelf, met zijn eigen fenomenale lijf, dit record had gezwommen. En niet een of ander supersonisch badpak ‘met een man erin’, zoals zijn coach Bowman eerder het wereldrecord van de Duitser Biedermann belachelijk had gemaakt.

Het vlinderrecord van Phelps was bijzonder door de race, de rivaliteit en de doorbroken magische grens. Het was precies 33 jaar en zeven dagen eerder dat de Amerikaan Jim Montgomery bij de Olympische Spelen van Montreal 1976, voor het eerst de grens van 50 seconden doorbrak. Hij deed dat op de vrije slag, in een kort broekje van lycra en met een zwembrilletje op. Dat was toen de uitvinding van het jaar en leidde tot 26 wereldrecords.

In Rome bleef de teller staan op 43. Na de eerste dagen ebde de opwinding daarover weg. Het ging alleen nog maar over de inflatie van wereldrecords. Wat is nog de waarde van een record als het zo gemakkelijk sneuvelt, zeiden veel trainers. Sinds februari 2008, toen Speedo de eerste generatie wonderpakken (LZR) van de lopende band liet rollen, werden er 175 verbeterd.

Per 1 januari 2010 komt een einde aan de snelheidsbevordering door pakken van polyurethaan, een waterdichte kunststof, en van neopreen, een synthetisch rubber. Dat heeft het bestuur van de FINA, de wereldzwembond, na tal van klachten besloten.

De vloedgolf aan toptijden – de Nederlandse trainer Verhaeren noemt het ‘records waarbij een handje is geholpen’ – heeft alle boeken leeg gespoeld. Erkende ‘onhaalbare’ records als die van Inge de Bruijn (100 vlinder), Michael Phelps (200 vrij) en Ian Thorpe (400 vrij) werden deze week aangescherpt. Voor de conservatieven onder de volgers was er zondag goed nieuws. Het laatste, echt oude record, dat op de 1500 meter van de Australiër Grant Hackett uit 2001, bleek onaantastbaar.

Michael Phelps (AP) Beeld
Michael Phelps (AP)
Meer over