De man van vijftig doelpunten moet thuisblijven

Zonder Klaas-Jan Huntelaar was het seizoen van Ajax uitgelopen op een van de slechtste in de clubgeschiedenis. Zijn oneindige reeks doelpunten stelde ploeggenoten alsnog in staat de WK-selectie te halen....

Van onze verslaggever Willem Vissers

Met AZ is Ajax hofleverancier van de 23-koppige selectie voor het WK in Duitsland. Vijf Ajacieden hoorden gisteren dat ze zondag in het trainingskamp in Lau-sanne worden verwacht en op 6 juni naar Duitsland vliegen.

‘Klaas-Jan heeft pech dat wij de technische staf zijn’, zei bondscoach Van Basten. ‘Laat me met rust’, reageerde de spits, die vijftig keer scoorde voor Heerenveen, Ajax en Jong Oranje, waarmee hij nu het EK in Portugal speelt.

Op 1 maart, tijdens het laatste oefenduel in de Arena tegen Ecuador, stond geen enkele Ajacied in de basisploeg van het Nederlands elftal. De Amsterdamse talenten waren geblesseerd of uit vorm. Heitinga en Babel zaten veelvuldig op de bank.

Ajax dreigde de play-offs om de voorronde van de Champions League te missen, maar zie, daar was ene Klaas-Jan Huntelaar uit de Achterhoek die in de cruciale thuiswedstrijd tegen Vitesse in de voorlaatste minuut gelijkmaakte, waarna Ajax nog won ook.

In de play-offs herstelden ook zijn teamgenoten zich. Sneijder geraakte weer fit, Babel viel soms aardig in, Heitinga liet weer iets zien van de klasse die hem voor zijn crisis typeerde.

Ajax leek ook al verslagen in de halve finale van de KNVB-beker tegen Roda JC, maar weer was daar die dekselse Huntelaar. Hij dwong in de laatste seconde een verlenging af, waarna Ajax won.

In de finale versloegen de Amsterdammers PSV, natuurlijk door twee treffers van Huntelaar. Sneijder domineerde weer af en toe op het middenveld, Heitinga bleef overeind tegen Farfán, Babel viel sterk in, Maduro getuigde van fitheid.

Alleen die ene Ajacied met een droomseizoen werd niet opgeroepen. Hij voetbalde overigens nooit in Oranje. Zijn pech was dat Van Basten geen centrumspits meer zocht, al is hij dan die ‘vrolijke, leuke, evenwichtige’ Huntelaar. Van Nistelrooij is de eerste keuze, Kuijt speelde een degelijke kwalificatie, Vennegoor of Hesselink is het breekijzer.

‘Hij was luisterend’, zei Van Basten over het telefoongesprek met Huntelaar. ‘We moeten niet overdrijven. Een maand of drie geleden praatte niemand over Huntelaar en een WK.’

Drie maanden geleden praatte trouwens ook niemand over Babel en Heitinga bij een WK.

Meer over