De man die de fout maakte dat hij op een ananas leek

In juni 1996 liet Jason Lee zijn haar knippen. Dit is op het eerste gezicht een onbeduidende gebeurtenis, ware het niet dat de reden voor het kappersbezoek zo bijzonder was....

Lee had dreadlocks en op een kwade dag klemde hij er, in een opwelling van ijdelheid vermoedelijk, een haarband omheen, waardoor de sprieten plotseling omhoog staken. Nog was er niks aan de hand, totdat Baddiel en Skinner van het satirische BBC-programma Fantasy Football League hem in het vizier kregen.

Met zijn nieuwe kapsel had Lee plotseling wel wat weg van een ananas. Wat, bekeken vanuit het standpunt van de televisiemakers, ook zeer in zijn voordeel sprak, was zijn reputatie: niemand anders in Engeland miste kansen zo mooi als hij.

In januari verschijnt Lee voor de eerste keer in het programma. Gespeeld door Baddiel komt hij, met een ananas op zijn hoofd, op bezoek bij Forest-manager Clark (Skinner). Ze praten wat over het plannetje van de FIFA om de doelen te vergroten (Lee is vóór, vanzelfsprekend) en onderwijl probeert de voetballer een lege fles in de prullenbak (mis) en een suikerklontje in zijn kop koffie te gooien (ook mis).

Het onderwerp werd afgesloten met een aantal van zijn meest kolderieke missers op de velden. Enkele maanden later deed manager Clark hem in de verkoop. Het zelfvertrouwen van de aanvaller was tot een nulpunt gedaald. Overal waar Lee speelde, werd hij uitgelachen en als hij een kans miste, sloegen de toeschouwers zich op de knieën van pret.

Op de melodie van 'He's got the whole world in his hands' klonk in alle stadions hetzelfde lied: 'He's got a pineapple (ananas) on his head.' Zelfs kinderen zongen mee, constateerde Clark tot zijn afgrijzen en hij plaatste de arme Lee op de transferlijst.

En nu, niet geheel onverwacht bezien in het licht van het voorafgaande: Henk Vos.

Henk Vos is een speler van Feyenoord op wiens kapsel niet veel is aan te merken. Hij is geen hele goede voetballer, maar ook geen hele slechte. Toen Feyenoord-trainer Arie Haan hem in januari 1996 bij de pers introduceerde, noemde hij Vos een international. Vos zelf dacht dat het niet meer lang zou duren of hij zou inderdaad voor het Nederlands elftal worden opgeroepen.

Dat was fout één: Rotterdammers houden niet van snoeverij. Denk aan het clublied van Feyenoord: geen woorden, maar daden.

Ooit droeg Vos in een wedstrijd een paar witte voetbalschoenen en ook dat was een ernstig vergrijp (twee). Het duidt op sterallures, op ijdelheid ook. Niet voor niets waren de Feyenoord-aanhangers zo verzot op de correcte en hardwerkende Kiprich, de bescheidenheid zelve en daardoor het volmaakte tegendeel van Vos.

Dat zou allemaal nog niet zo erg zijn geweest als Vos zich in oktober '96 niet zo laatdunkend over de supporters zou hebben uitgesproken (drie). In het Rotterdams Dagblad verklaarde hij, en hij had de pech dat Voetbal International een deel van het interview overnam, onder meer het volgende:

'Supporters denken dat ik mijn zakken vul bij Feyenoord, maar die lach ik uit. Zij zijn jaloers dat je als voetballer veel geld verdient, terwijl ze zelf achter de lopende band staan. Maar vergeet niet dat je als voetballer maar tot je dertigste goed verdient.'

Dit is vragen om moeilijkheden.

Als ik supporter van Feyenoord zou zijn, zou ik, dit gelezen hebbende, Henk Vos op zondag ook uitjouwen.

Dus als ik het goed begrijp Henk, lach je mij uit? Ben ik eigenlijk maar een jaloerse sloeber met een lullige seizoenkaart die doordeweeks een beetje staat te kloten aan de lopende band? En Henkie, kerel, wat zou je er van vinden als je na je dertigste eens gewoon gaat werken, zoals wij allemaal?

Vos is niet de eerste Nederlandse voetballer op wie toeschouwers het hebben gemunt. Van Loen werd eerder weggehoond uit de Rotterdamse Kuip en als PSV'er werd Vanenburg zonder erbarmen naar Japan verdreven. Ook Vos heeft het moment bereikt dat hij geen goed meer kan doen.

Zijn vriend Ronald Koeman, tevens aanvoerder, schreef deze week daarom een brief aan alle Feyenoord-supporters. Henk Vos verdient 'als mens en voetballer hetzelfde respect als alle andere spelers van Feyenoord.'

De spelers hebben zich zeer gestoord aan het afkeurende gefluit, 'te meer omdat we met eigen ogen hebben gezien hoe diep dit Henk Vos heeft geraakt.' Kortom, 'als u Henk Vos uitfluit, fluit u ook ons uit.'

Ik vrees dat de open brief van Koeman een averechts effect zal hebben. Zondag speelt Feyenoord uitgerekend in Breda tegen NAC, een club met supporters die er genoegen in scheppen om de tegenstander te sarren.

Plotseling nieuwsgierig geworden naar het lot van Lee bel ik met Nottingham Forest. Een vriendelijke mevrouw vertelt me dat Jason niet meer bij de club speelt, ik begrijp vast wel waarom.

Jason Lee is uitgeleend, aan eerste divisie-club Grimsby dat gewikkeld is in een gevecht tegen degradatie. Niet één club wilde hem kopen. Zaterdag verloor Grimsby met 2-0 van West Bromwich Albion. De man die de fout maakte dat hij op een ananas leek, was reserve en kwam niet in actie.

Paul Onkenhout

Meer over